UTRECHT - In de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 februari organiseert Stichting ALS Nederland voor de tweede keer de ALS Sunrise Walk in Utrecht. Enkele duizenden deelnemers lopen deze februari-nacht in een tocht van 25 kilometer door de Utrechtse binnenstad, de zonsopgang tegemoet. Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor een oplossing tegen de dodelijke spierziekte ALS.

Unieke en betekenisvolle belevenis

Ook dit jaar zullen de naar verwachting meer dan 2000 nachtelijke wandelaars de ziekte ALS weer op een bijzondere manier in het licht zetten. Deelnemers uit het hele land starten om klokslag 02.00 vanaf het Jaarbeursplein en trekken als een verlicht lint door het historische centrum van Utrecht. De speciaal uitgestippelde route, het feestelijke onthaal bij de finish maar vooral het gezamenlijk beleven van de opkomende zon, als symbool voor hoop en een glorende oplossing, maken dit event tot een unieke en betekenisvolle belevenis. “Als je bij de vorige editie niet hebt meegelopen moet je dat dit jaar zeker doen. Het is fantastisch om met z’n allen in de nacht door je stad te lopen. En dat voor een goed doel!”, zegt ambassadeur van Stichting ALS Nederland en inwoner van Utrecht, acteur Loek Peters.

Een route voor iedereen

De gehele route is rolstoelvriendelijk en dus voor iedereen toegankelijk. De standaard afstand is 25 kilometer maar dit jaar is het ook mogelijk om 15 of 5 kilometer te kiezen. De korte-afstandlopers starten later zodat iedereen rond 08.00 kan finishen en gezamenlijk de zonsopgang kan beleven. Naast het inzamelen van geld voor onderzoek (vorige jaar werd in totaal meer dan 400.000 euro bij elkaar gewandeld), betekent de ALS Sunrise Walk voor veel deelnemers een uitdaging waarmee het gevoel van onmacht kan worden omgezet in daadkracht.

Geen tijd te verliezen

Patiënten die de diagnose ALS krijgen, hebben geen tijd te verliezen. Vanaf het moment dat de diagnose is gesteld leven patiënten gemiddeld nog drie tot vijf jaar. De klok tikt en er is dringend geld nodig voor onderzoek naar de oorzaak van ALS en aanverwante ziekten PSMA en PLS, en het ontwikkelen van een medicijn. De opbrengst van de ALS Sunrise Walk gaat zowel naar wetenschappelijk onderzoek als naar het verbeteren van levenskwaliteit en zorg voor ALS-patiënten. Gorrit-Jan Blonk, directeur van Stichting ALS Nederland: “De laatste jaren zit het onderzoek naar een medicijn in een stroomversnelling en dat geeft reden tot hoop. Maar voor ALS patiënten tikt de klok dus we zijn blij met iedere opgehaalde euro om het onderzoek voort te zetten”.

Kijk voor meer info op https://www.alssunrisewalk.nl/