UTRECHT - Zanger Claude is dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid en staat op 5 mei op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival Utrecht. Samen met de andere Ambassadeurs (Flemming, Son Mieux en Wende) gaat Claude in aanloop naar 5 mei aan de slag met het thema vrijheid en geeft hij optredens op verschillende Bevrijdingsfestivals door het land. Claude is zeer vereerd om nu Ambassadeur van de Vrijheid te zijn, omdat hij zelf heeft ervaren hoe het is om in een niet-vrij land te leven. Claude draagt graag zijn steentje bij en gebruikt daarvoor zijn muziek.

Vrijheid is nooit af


Op 5 mei vieren we in het hele land dat we sinds 1945 vrij zijn. De oorlogen die in de wereld en in Europa op dit moment woeden, laten zien dat vrijheid allerminst vanzelfsprekend is. Vrijheid is nooit af; we moeten er dagelijks aan werken om de ander de ruimte te geven en onze democratie te bewaken. Met dit doel voor ogen, touren de ambassadeurs door het land om op de Bevrijdingsfestivals hun boodschap en hun muziek te delen met het publiek.

Wat betekent Vrijheid voor Claude?

Claude Kiambe (20) vluchtte op zijn negende met zijn moeder, drie broers en drie zussen vanuit Congo naar Nederland. Ze woonden in een asielzoekerscentrum in Alkmaar en verhuisden later naar Enkhuizen. Hij vindt het belangrijk om voor vrijheid te staan en neemt zijn taak heel serieus. “Ik heb als voorbereiding een podcast geluisterd waarin Dieuwertje Blok uitlegt dat haar vrijheid misschien wel anders is dan mijn vrijheid. Net als zij vind ik het juist heel belangrijk dat het voor iedereen kan variëren.” En wat is Claudes vrijheid? “Mijn vrijheid is dat we leven in een land waar je niet hoeft te vrezen voor je veiligheid. Maar mijn vrijheid is ook het kunnen eten en drinken wat ik wil en wanneer ik het wil.”

Uit eigen ervaring weet hij dat dit niet allemaal vanzelfsprekend is. “Ja, ik denk dan terug aan de tijd dat ik niet wist waar mijn volgende maaltijd vandaan zou komen. Dat is heel lastig uit te leggen aan iemand die het niet zelf heeft meegemaakt.”

“Mijn vrijheid is dat we leven in een land waar je niet hoeft te vrezen voor je veiligheid” - Claude

Stilstaan bij het verleden

Net als het gevoel van veiligheid, want daar ontbrak het aan tijdens zijn jeugd in Congo. “In dit land ben ik veilig en kan ik doen wat ik wil. Ik ben nog wel met mijn verleden bezig en sta daar bij stil, want het heeft me gevormd als persoon.” Hoe heeft het hem gevormd? “Ik kan nu meer genieten en probeer overal het beste uit te halen. Het heeft mij gestimuleerd om door te gaan en het beste uit mezelf te halen.”

De rol van muziek

Muziek speelt een belangrijke rol in zijn leven. Het heeft hem als klein jongetje in Congo al door moeilijke tijden geholpen. “Voor iedere artiest is het een uitlaatklep. Het is heel bijzonder om je gedachten op papier te zetten en dat je dan iets creëert waar je gevoel en fantasie in zit. Het is heel fijn om daar alles in kwijt te kunnen. En om dan vervolgens je muziek te delen op een van de Bevrijdingsfestivals. Dat is heel bijzonder en dan zie je met eigen ogen welke impact jouw muziek heeft op mensen. Ik zie het publiek dansen, maar ook huilen, en dat raakt me echt.” Claude geniet met volle teugen van elk optreden. Op 5 mei wil hij zijn publiek meegeven elke dag proberen stil te staan bij de dingen die ze gelukkig maken. “Ook als je het heel zwaar hebt, helpt dit, want van stilstaan bij ellende ga je je niet beter voelen. Ik kijk altijd naar wat ik wél heb en daar ben ik dankbaar voor.”

Bevrijdingsfestival Utrecht 2024

De Bevrijdingsfestivals hebben financieel lastige jaren achter de rug. Dankzij de steun vanuit de Rijksoverheid, de provincie en de gemeente, kan het Bevrijdingsfestival Utrecht dit jaar doorgaan. Naast het optreden van Ambassadeurs van de Vrijheid Claude, treden er vele andere artiesten, bands en dj’s op tijdens Bevrijdingsfestival Utrecht 2024 en wordt er op diverse manieren stilgestaan bij onze vrijheid. Zo zijn er diverse Vrijheidsmaaltijden in de stad en provincie waar mensen kunnen aanschuiven om samen te eten en te praten over Vrijheid. Daarnaast is er op 5 mei een Vrijheidscollege live in TivoliVredenburg. Binnenkort wordt er meer programma bekendgemaakt.