UTRECHT - Het Mout Bierfestival in Utrecht mag niet doorgaan in het Wilhelminapark in Utrecht. De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft de vergunningen die de gemeente Utrecht voor het festival heeft verleend geschorst, zoals dat juridisch heet. Dat is de uitkomst van een spoedprocedure die deze week is behandeld.


Monumentale bomen

Het Mout Bierfestival vindt in verschillende steden plaats. In het weekend van 9 tot en met 11 september vindt het evenement plaats in het Wilhelminapark in Utrecht. Daarvoor zou de grote weide van het park ingericht worden met tafels, banken en stoelen en zouden er foodtrucks en tapbuffetten worden geplaatst. Het afgesloten festivalterrein zou toegang bieden aan 1800 betalende bezoekers per dag. De stichting Wilhelminapark en een omwonende zijn niet blij met dit (grote) evenement in het park en maakten bezwaar bij de gemeente Utrecht. Zij vinden het Wilhelminapark geen geschikte locatie voor grote evenementen omdat ze bang zijn voor schade aan de monumentale bomen en de grote weide van het park. Omdat de bezwaarprocedure bij de gemeente Utrecht nog loopt, hebben ze de voorzieningenrechter in een spoedprocedure gevraagd om de benodigde vergunningen voor het evenement te schorsen.

Evenementenlocatie én rijksmonument

De voorzieningenrechter is het met hen eens. Het Wilhelminapark is een rijksmonument en wordt wettelijk beschermd. Uit onderzoeken blijkt dat het niet goed gaat met de bodem van het park: die raakt steeds verder verdicht, wat slecht is voor bomen, planten en grasweides. De gemeente Utrecht heeft nog geen concreet plan om dit te verbeteren, terwijl ook het normale gebruik van het park al tot een grote belasting van de bodem leidt. Er lijkt daarom maar weinig ruimte te zijn voor een (bier)festival van deze omvang. Verder ontbreekt het aan een samenhangend beeld van het totaal aan opeenvolgende evenementen dat in het park wordt toegestaan. Zo is er eind september opnieuw een evenement in het Wilhelminapark. De gemeente miskent het bijzondere karakter van het Wilhelminapark als rijksmonument, en daarin verschilt deze evenementenlocatie van bijvoorbeeld het Julianapark en het Lepelenburg.

Investeringen zijn al gedaan

De voorzieningenrechter is zich ervan bewust dat de organisatie van het evenement in volle gang is en dat er allerlei investeringen zijn gedaan. Alles afwegend weegt dit commerciële belang echter minder zwaar dan het belang om (verdere) schade aan het park te voorkomen.