SOEST - De veelzijdige natuurgebieden en prachtige historische bezienswaardigheden rondom Soest en Baarn stonden dit weekend centraal tijdens de jubileumeditie van het Soester Wandelweekend. Voor het vijfde jaar op rij werd dit zomerse wandelweekend georganiseerd door Sportorganisatie Le Champion, in samenwerking met de Rotaryclub Soest-Baarn. 5.000 wandelaars genoten dit weekend - één of twee wandeldagen - van routes over 6, 10, 20 of 30 km. Na afloop werd er geproost op de wandelprestaties, op het Gildeterrein in Soest.


Unieke en veelzijdige wandelroutes

Het wandelweekend werd afgetrapt met de Baarnse Paleisdag. Naast de passage over het terrein van Paleis Soestdijk, dé highlight van de route, genoten wandelaars van de bosrijke omgeving rondom Baarn. Terug van weggeweest was de passage over Boswachterij De Vuursche en heidegebied De Stulp. Wandelaars keken hun ogen uit over de brede beukenlanen en de kronkelige paadjes richting de bloeiende paarse heide.

Zondagochtend was het al vroeg warm, wandelend over de uitgestrekte zandvlaktes van de Korte Duinen. Gelukkig was er bij de horeca onderweg voldoende verkoeling te vinden. Na het beklimmen van het Soester Hoogt werd de route vervolgd over het terrein van voormalig Vliegbasis Soesterberg en het prachtige Landgoed de Paltz.

Ter ere van de jubileumeditie werd er voor het eerst een 6 km Family Walk toegevoegd aan het evenement. Door de interactieve stempelkaart voorzien van een reeks opdrachten was er ook voor de families onderweg genoeg te beleven.

Op zaterdag stonden 2.700 wandelaars aan de start, op zondag waren dit er 2.350. Maar liefst 1.350 deelnemers kozen ervoor om beide weekenddagen mee te wandelen. Het zonnige wandelweekend werd op zondag afgesloten met het dansen om de Gildeboom. Een traditie van het Gilde dat eens in de vier jaar, tijdens het teerjaar, plaatsvindt.

Mooie opbrengsten voor goede doelen

Wandelaars konden bij hun inschrijving een vrijwillige donatie doen voor het goede doel van het Soester Wandelweekend: De Levenslcub. Dit goede doel faciliteert een platform voor de 120.000 mensen die jaarlijks de boodschap krijgen dat ze medisch uitbehandeld zijn. Op zondag werd er een cheque van € 3.000,- uitgereikt aan De Levensclub. Daarnaast ging een deel van de opbrengsten, zoals de catering op de stempelposten, naar de lokale goede doelen Stichting Leergeld Soest-Baarn en Dierenzorg Eemland. Beide doelen mochten een cheque van € 2.500,- in ontvangst nemen.

Editie 2024

De 6e editie van het Soester Wandelweekend vindt plaats op zaterdag 17 en zondag 18 augustus 2024, met op zaterdag de Soester Duinendag en zondag de Baarnse Paleisdag. Inschrijven is mogelijk vanaf medio januari 2024.