UTRECHT - Ruim zestig bomen op het Jaarbeursplein in Utrecht vormen vanaf vandaag een voorbeeld én vragen aandacht voor vergroening in versteende gebieden. Het Bomenbal Utrecht is een initiatief van Green Business Club Utrecht Centraal en werd vanmiddag geopend door wethouder Eelco Eerenberg (stationsgebied). 'Ik juich dit initiatief van harte toe, omdat het bijdraagt aan een groener en gezonder stationsgebied, dat volop in ontwikkeling is. En dat dit gerealiseerd is door verschillende partijen in het stationsgebied, laat de grote betrokkenheid zien om samen het stationsgebied een stukje mooier te maken. Met dit initiatief vergroenen we tijdelijk het stationsgebied totdat we ook definitief veel groen gaan toevoegen. Zo voegen we extra groen toe op het Lombokplein, Jaarbeursplein en het Beurskwartier.'

20 boomsoorten vergroenen het plein

Het Bomenbal Utrecht zorgt dit voorjaar en deze zomer voor schonere lucht, verkoeling, toename van de biodiversiteit en betere opname van regenwater. 'Het is de hoogste tijd om te ervaren wat groen in de versteende stad kan doen!', stelt Bart van Leeuwen, voorzitter Green Business Club Utrecht Centraal, bij de opening. Met de support van de gemeente Utrecht en het Ondernemersfonds Utrecht werd het project gerealiseerd, waarbij verschillende bedrijven en organisaties uit de stad een boom adopteerden. 'Alle bomen zullen blijven staan tot eind september wanneer het Future Green City congres in de stad is. Daarna vinden ze een nieuwe plek in en rondom het stationsgebied in bakken of de volle grond', laat Van Leeuwen zien. Onder meer de Moseik, de Gele Kornoelje, de Zilverberk en de Spaanse Aak sieren het Jaarbeursplein bij de trappen. Boomspecialisten stelden een pallet aan twintig boomsoorten en veertig plantsoorten in de bakken samen om de biodiversiteit te bevorderen. Bij iedere boom staat informatie over de boomsoort en waar deze goed gedijt voor de biodiversiteit.

Feestelijke openingsweek voor iedereen

De feestelijke openingsweek van Bomenbal Utrecht heeft voor iedereen wat wils. Alle Utrechters en de forensen zijn uitgenodigd voor een lunchwandeling met groene weetjes in het stationsgebied, een boomconcert en de Bomenbalmarkt vol met stekjes, planten en kennis over biodiversiteit in je stadstuin of op je balkon. Donderdag sluit de openingsweek af met een Bomenbalgala voor alle medewerkers van de bedrijven in het stationsgebied en de bewoners uit de buurt. 'Na de eerste week is het Bomenbal beschikbaar voor alle organisaties die iets wil organiseren in het groen. We hebben een balboekje vol met ideeën: van een picknick tot een pubquiz met collega's', laat Van Leeuwen zien.

Over Green Business Club Utrecht Centraal

Green Business Club Utrecht Centraal is een netwerkorganisatie van bedrijven die gevestigd zijn in het stationsgebied of daarmee verbonden zijn. De participanten zetten zich gezamenlijk in om het stationsgebied en de eigen bedrijfsvoering verder te verduurzamen en te verlevendigen. Dit doen zij door middel van concrete projecten en kennisdeling. Het stationsgebied in Utrecht wordt een plek in de stad waar het prettig is om te werken, wonen en verblijven in de periode dat het gebied volop in ontwikkeling is.

https://greenbusinessclub.nl/utrechtcentraal/projectgroep/bomenbal/