UTRECHT - Met ongeloof hebben de dierenweides in Utrecht kennis genomen van de bezuinigingsoptie om desubsidie op alle dierenweides in te trekken. De besparing van € 50.000.- daaruit, moet zo mogelijk gaan bijdragen in de 76 miljoen euro die de gemeente moet gaan bezuinigen. De dierenweides die naast de verzorging van dieren ook educatie, dagbesteding en welzijnswerkverricht, zullen door deze bezuiniging onomkeerbaar verdwijnen.


Bij dierenweides werken een kleine 300 (onbetaalde) vrijwilligers en zijn goed voor een gerichteaanloop van ongeveer 190.000 bezoeken per jaar. Dierenweide Julianapark, die vooroploopt met een goede 94.000 bezoeken biedt daarnaast ookstageplekken, (kleinschalige) opvang voor o.a. de dierenpolitie en is een erkend leerbedrijf.

Wat er met de dieren zal gaan gebeuren is onbekend. Gesproken wordt over euthanasie wat verdernog niet bevestigd is. Hierbij zou het dan gaan om onder andere tientallen gezonde dierenwaaronder herten en andere dieren die minder makkelijk herplaatsbaar zijn.

Dierenweide Julianapark heeft inmiddels aangegeven niet mee te zullen gaan werken met "afschot"van dieren. Het sluiten van de dierenweides is desastreust en onomkeerbaar. Ook de maatschappelijkebetrokkenheid, waar men vanuit de politiek, dierenwelzijn en natuur als onderdeel van beleid heeft,kan inmiddels rekenen op veel onbegrip.Hierbij worden vrijwel altijd (binnen en buiten de bezuinigingsopties) alternatieve en meerpreferentiële bezuinigingen aangedragen.

De bezuinigingsoptie geldt voor de dierenweides: De Meern, Haarzuilens, Vleuten, Oog in Al endierenweide Julianapark.