UTRECHT - Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat de verklaring van Schuman verscheen. Hiermee werd de basis voor de Europese Unie (EU) gelegd. En tot op de dag van vandaag ontvangen Utrechtse bedrijven, organisaties en inwoners jaarlijks tientallen miljoenen aan Europese subsidies. Steun voor bijvoorbeeld onderzoek, landbouw- en natuurontwikkeling, innovatie of klimaatadaptatie.

Gedeputeerde Mirjam Sterk (portefeuille Europa) reist regelmatig naar Brussel: “In Europa werken we aan uitdagingen die landsgrenzen overstijgen. Vanuit het Europees Comité van de Regio’s adviseer ik over beleid dat zowel onze steden als landelijk gebied toekomstbestendig houdt. Maar dat doe ik natuurlijk niet alleen. Samen met Utrechtse belangenbehartigers in Brussel en subsidieadviseurs op ons provinciehuis, koppelen we Utrechtse projecten aan Europese contacten en subsidies.”

Kennis, banen en subsidies

Mede dankzij deze inzet kwam in de vorige Europese begroting (2014-2020) bijna 1 miljard euro bij projecten in onze provincie terecht. Investeringen die ook nog eens voor zo’n 18.000 banen zorgen. Binnen Europese samenwerkingen delen Utrechters veel kennis en ervaring met andere Europeanen. Dat gebeurt behalve via grote onderzoeksprojecten vanuit Universiteit Utrecht of het Universitair Medisch Centrum Utrecht, ook door het MKB, agrariërs, overheden én doorsnee inwoners.

Urban ReLeaf: Groene Buurt, Koele Buurt

Voor veel mensen is de relatie tussen ‘Europa’ en de provincie niet goed zichtbaar. Toch zijn er veel voorbeelden van deze samenwerking. Zo werkt de provincie met bijvoorbeeld Athene en Riga aan een onderzoek om steden weerbaarder te maken tegen klimaatverandering. In het project Urban ReLeaf wordt onderzocht hoe besluitvorming over vergroening en verkoeling kan verbeteren. Want door hete zomers, zware regenbuien en verstedelijking staat de leefbaarheid in steden onder druk.

In de Utrechtse pilot Groene Buurt, Koele Buurt, een onderdeel van Urban ReLeaf, verzamelden 103 vrijwilligers vorige zomer 70.000 datapunten over temperatuur, luchtvochtigheid en hittestress. Dat deden zij met draagbare sensoren in vier relatief ‘groenarme’ wijken in Utrecht. Een deelnemer uit Rivierenwijk:

“ Ik wist niet dat de temperatuur zo erg kon verschillen binnen één wijk. Groen en bomen maken echt uit, maar ook de schaduw van gebouwen, het soort bestrating en zelfs het aantal geparkeerde auto's.”

Hittebestendige stad

De informatie die inwoners verzamelden wordt gebruikt om bestaande hittestressmodellen te verfijnen en is input voor verder onderzoek, beleid en buurtgesprekken over hitte. Komende zomer wordt er binnen dit volledig Europees gefinancierd project extra aandacht besteed aan deelnemers die minder weerbaar zijn tegen hitte.