UTRECHT - Op zondag 5 mei vierden leden van Japan Fans en het Japans Cultureel Centrum Utrecht een bruisende Kodomo no Hi (Kinderdag) voor de jongsten in de gemeenschap. Het evenement, gehouden in het hart van Utrecht, bood een uitgebreid programma van traditionele Japanse activiteiten, waaronder kendo, aikido, origami en kirigami.

Kodomo no Hi, ook bekend als "Tango no Sekku" of "Boys' Day", is een Japanse feestdag die traditioneel op 5 mei wordt gevierd. Het is een dag om de gezondheid en het geluk van kinderen te vieren en te wensen, en om de waarde van kinderen in de samenleving te erkennen. Tijdens Kodomo no Hi worden vaak symbolische voorwerpen gebruikt, zoals karpervlaggen (koinobori), samuraihelmen en zwaarden, om de kracht en vastberadenheid van kinderen te symboliseren.

Dit jaar werd Kodomo no Hi met enthousiasme gevierd door een diverse groep Utrechtse kinderen van verschillende achtergronden, waaronder Chinese, Japanse, Marokkaanse en Indonesische afkomst. Onder leiding van vrijwilligers van Japan Fans en het Japans Cultureel Centrum Utrecht deden de kinderen onder meer kendo, aikido, origami en kirigami.

Kendo, een traditionele Japanse krijgskunst die zich richt op het gebruik van een bamboe zwaard, bood de kinderen een kans om hun discipline en fysieke vaardigheden te tonen, terwijl aikido, een verdedigingskunst gebaseerd op harmonie en non-agressie, hielp bij het bevorderen van zelfvertrouwen en respect voor anderen.

Naast de krijgskunsten kregen de kinderen ook de gelegenheid om hun creatieve vaardigheden te tonen door middel van origami en kirigami, kunstvormen die bekend staan om hun precisie en elegantie. Onder begeleiding van ervaren instructeurs en vrijwilligers konden de kinderen kleurrijke papieren creaties maken, van vliegende kraanvogels tot ingewikkelde papieren knipwerkjes. Ook mochten alle kinderen een houten plankje beschilderen om mee naar huis te nemen.

De deelnemende kinderen waren enthousiast. Een van de jongste deelnemers, Mei-Lin van 6, zei: "Ik vond het geweldig om kendo te proberen! Het was zo cool met een zwaard!" Een andere deelnemer, Ahmad, voegde toe: "Ik vond het leuk om origami te doen. Mijn kraanvogel ziet er echt goed uit!"

Het evenement benadrukte ook het belang van organisaties zoals Japan Fans en het Japans Cultureel Centrum Utrecht, die zich inzetten om culturele uitwisseling te bevorderen en verschillende gemeenschappen met elkaar te verbinden. Door het organiseren van evenementen zoals deze Kodomo no Hi, streven zij naar meer begrip, respect en waardering voor diverse culturen in de Utrechtse samenleving.

Voor meer informatie over toekomstige evenementen en activiteiten georganiseerd door Japan Fans en het Japans Cultureel Centrum Utrecht, kunnen geïnteresseerden contact opnemen via www.japanfans.nl .