UTRECHT - Woensdag 22 september, op de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht, werd de Gouden Gieter 2021 uitgereikt. De grote winnaar was de groendakpan van Groendak.nl, die de Gouden Gieter voor het beste product won. De Tontuin van Waterleider ging met de Gouden Gieter voor het leukste concept naar huis.

De Gouden Gieter, ontstaan in 2019, is een award voor praktische oplossingen om klimaatadaptatie in de stedelijke omgeving te stimuleren. Met het initiatief willen vakbladen Stad+Groen en De Hovenier mensen enthousiast maken over groen in de stad en tuin door ze te bombarderen met inspirerende producten en ideeën om om te gaan met alledaagse problemen die veroorzaakt worden door klimaatverandering: zoals hoe slimmer om te gaan met water.
De vakjury bestond dit jaar uit Gouden Gieter-winnaar 2019 René Voogt (Connected Green), Ben van Ooijen (directeur/eigenaar Tuinen van Appeltern), Alies Fernhout (ecologisch hovenier 'Alies Natuurlijk'), Egbert Roozen (bestuurslid VHG), Karlijn Klei (vakredacteur Stad+Groen), en Hein van Iersel (hoofdredacteur Stad+Groen en De Hovenier).


Groendakpan
Uit totaal twintig inzendingen verkoos de vakjury de groendakpan van Groendak.nl tot de grote winnaar. De met een sedummixmat begroeide pan is gemaakt van recyclebaar HPDE-kunststof. Deze dakpannen moeten het mogelijk maken om groendaken ook eenvoudig te realiseren op schuine daken, zonder dat er iets aan de constructie van het dak veranderd hoeft te worden.


'Meer dan negentig procent van de Nederlandse daken zijn schuin en hebben dakpannen. De groendakpan is een oplossing waarmee in korte tijd zonder ingrijpende verbouwingen veel bereikt kan worden', aldus René Voogt, die de Gouden Gieter aan Grad van Heck van Groendak overhandigde. 'Met een simpel product als dit zou je in één klap heel veel daken kunnen vergroenen. Dat draagt bij aan waterretentie, biodiversiteit én isolatie.' Van Heck bedankte de jury en het publiek. 'Een geweldige eer', zei hij. 'Laten we samen van alle Nederlandse daken, groene daken maken!'


Tontuin
De conceptprijs, voor ideeën en concepten aan het begin van de ontwikkelingsfase, ging naar de Tontuin van Waterleider. 'Een heel grote eer', zei Harm van Barneveld die de trofee namens Waterleider in ontvangst nam. De Tontuin is een regenton en plantenbak in één, met oude transportvaten als basis. De plantjes bovenin drinken via een lont uit het reservoir. Zo helpt de Tontuin bij aan vergroening, droogte én wateroverlast.


Een uitgebreid artikel over de Gouden Gieter beide winnaars verschijnt in Stad+Groen 8.