UTRECHT - Coronatest in Utrecht: hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag? – denieuwepraktijk.nl. Er zijn op dit moment teststraten door het hele land. Dat was in het begin van de coronacrisis wel anders. Toen was er een groot tekort aan testcapaciteit omdat de GGD niet iedereen die daar behoefte aan had kon testen. Het is een groot probleem als niet iedereen met klachten een coronatest kan doen. Dat zorgt er voor dat al deze mensen thuis moeten blijven. Wanneer iedereen met klachten thuis moet blijven, kunnen veel mensen niet naar hun werk. Daarom is het zeer slecht voor de economie als mensen niet direct getest kunnen worden.


Testbeleid
Het is dus een groot probleem als er niet genoeg testcapaciteit is om iedereen die klachten heeft te laten testen. Omdat dit in het begin van de coronacrisis het geval was, is de GGD vanaf dat moment begonnen met het bouwen van nieuwe testlocaties. Bovendien is het testbeleid van de GGD toen tot stand gekomen. Zij testen op dit moment nog steeds uitsluitend mensen die klachten hebben. Dat komt doordat de kans dat mensen met klachten besmet zijn vele malen groter is dan de kans dat mensen die geen klachten hebben besmet zijn. Daarom is het veel efficiënter om alleen de mensen die klachten hebben te testen. Bovendien voorkomt de GGD daarmee dat het te druk wordt in de teststraten. Als veel mensen zonder klachten zich laten testen, kan dat er voor zorgen dat er niet genoeg plek is om alle mensen die wel klachten hebben te testen.

Testen zonder klachten in Utrecht
Coronatest in Utrecht: overzicht kosten en sneltest locaties. Hier kun je een overzicht vinden met alle locaties waar je in de buurt van Utrecht een coronatest kunt doen. Dat is erg handig voor mensen die zich toch willen laten testen ondanks het feit dat zij geen klachten hebben. De teststraten die in dit overzicht staan zijn namelijk allemaal commercieel. Dat betekent dat de regels van de GGD hier niet gelden en je je gewoon kunt laten testen als je geen klachten hebt. Bovendien kun je hier ook nog eens een sneltest doen. Een sneltest is een coronatest die al na een kwartier de uitslag geeft. Dit is een hele verbetering tegenover de GGD. Daar duurt het in sommige gevallen zelfs 48 uur voordat de uitslag van de test bekend is.

Hoe komt het dat het zo lang duurt voordat je de uitslag van een coronatest bij de GGD weet?
Bij de GGD gebruiken ze een andere testmethode dan bij de meeste commerciële teststraten. Wanneer een coronatest van de GGD is afgenomen, moet deze in een laboratorium bekeken worden. Pas dan kan worden gezegd of de uitslag positief of negatief is. Het nadeel hiervan is het feit dat de afgenomen coronatest eerst naar het laboratorium moet worden gebracht. Pas als de coronatest daar is aangekomen kunnen de laboranten gaan kijken naar de uitslag van deze test.