UTRECHT - In de maand augustus organiseert de stichting Japan Fans een serie gratis pianoconcerten in verzorgingstehuizen in en om Utrecht. De Utrechtse pianiste Martine Mussies speelt dan dromerige Japanse filmmuziek.

Het is zomervakantie, het concertseizoen is afgelopen en je hebt Netflix uit - wat doe je dan? Pianiste en musicologe Martine zette haar tanden in een nieuw project: het transcriberen en instuderen van muziek uit Japanse tekenfilms. De eerste uploads op YouTube werden duizenden keren bekeken en gedeeld via social media. Zo ontstond het idee voor een concertreeks. Martine wist direct dat ze graag op wilde treden in verzorgingstehuizen: "Voor oudere mensen is de zomervakantie vaak een lange en saaie periode. De theaters en concertzalen zijn dicht en hun familie is op vakantie. Een concertje bij ze thuis kan dan echt een hoogtepunt voor ze vormen!"

De Japan Fans namen de organisatie op zich, omdat het het past bij hun streven om middels hun gemeenschappelijke interesse in Japan iets bij te dragen aan de stad Utrecht. Andere activiteiten van deze fanclub zijn bijvoorbeeld de Nederlandse taallessen aan Japanse immigranten, het sushi maken voor daklozen en de workshops origami vouwen in ziekenhuizen. Ook organiseerden zij demonstraties van Japanse krijgskunsten, pop-up exposities met Japanse kalligrafie en gratis concerten met meditatieve Japanse fluitmuziek, onder meer voor CAMERA JAPAN, de Utrechtse ComicCon, Heroes made in Asia, festival Gluren op de Heuvelrug en de "Manga & Japanese Culture Week" in de Bibliotheek Neude.

Tot nu toe zijn er vier concerten gepland, elk met een uur piano solo. Het merendeel van het repertoire bestaat uit de sprookjesachtige muziek behorende bij de films van animatiestudio Ghibli - de Japanse versie van Disney. Onder meer stukken uit de films "Spirited Away", "Kiki's Delivery Service", "My Neighbour Totoro" en "Ponyo" zullen de revue passeren. Daarnaast speelt Martine ook enkele Japanse volksliedjes en twee moderne composities van hedendaagse Japanse componisten die zich hebben laten inspireren door de muziek van Studio Ghibli. Als toegift heeft ze zelf een pianostuk gecomponeerd "over een zeemeermin, in Ghibli-stijl".

Martine Mussies studeerde aan diverse universiteiten en conservatoria in binnen- en buitenland. Momenteel werkt zij aan een Phd over zeemeerminnen. Daarnaast zingt zij in de Domcantorij. Deze concertreeks wordt georganiseerd door de "Japan Fans", een Utrechtse stichting die streeft naar een eigen "Japanese Art & Culture Centre" in Utrecht. Wil jij ook een gratis pianoconcert voor een dierbare oudere? Neem dan contact op via www.japanfans.nl of www.martinemussies.nl .