DE MEERN - In de week van 17 januari 2022 vervangt de provincie Utrecht de verkeersregelkast en de verkeerslichten op de kruising van de Meerndijk (N228) en de op- en afritten van de A12 in De Meern.


De vervanging is nodig omdat het materiaal aan het eind van zijn levensduur is. Tijdens de werkzaamheden kan het verkeer rond de kruising vertraging ondervinden.

Werkzaamheden

Aannemer Vialis voert de werkzaamheden uit in opdracht van de provincie Utrecht. De werkzaamheden starten op maandag 17 januari, 09:00 uur en duren tot en met vrijdagmiddag 21 januari. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit:

  • Plaatsen van een nieuwe regelkast langs de kant van de weg.

  • Vervangen van de lampen en drukknoppen van de verkeerslichten. De nieuwe LED2-lampen zijn ook bij felle zon en bij slecht weer goed zichtbaar, besparen energie en hebben een langere levensduur.

  • Vervangen van een van de masten.

  • Aansluiten/inregelen van de nieuwe verkeerslichten op vrijdag 21 januari.

De werkzaamheden worden zoveel mogelijk uitgevoerd tussen 09:00 uur ’s ochtends en 15:00 uur ’s middags, dus buiten de spits.

Verkeersmaatregelen en bereikbaarheid

In de periode dat de werkzaamheden plaatsvinden, zijn de verkeerslichten uitgeschakeld en wordt al het verkeer tussen 06:00 uur ’s ochtends en 21:00 uur ’s avonds door verkeersregelaars over het kruispunt geleid. De snelheid wordt verlaagd naar 50 km/uur. Bij calamiteiten krijgen de nood- en hulpdiensten altijd een snelle en vrije doorgang. Na 21:00 uur ’s avonds worden weggebruikers er met bebording op geattendeerd dat de verkeerslichten buiten bedrijf zijn.

Het verkeer moet rekening houden met wat vertraging op en rond het kruispunt.

Slag om de arm

Bij alle wegwerkzaamheden kunnen onvoorziene omstandigheden roet in het eten gooien waardoor het werk moet worden uitgesteld naar een later moment.

Slimme verkeerslichten

In de nieuwe regelkast is een softwarevoorziening opgenomen die slim en op maat kan inspelen op elke verkeerssituatie. Dus niet alleen op de reguliere situaties overdag en in de spits, maar ook op afwijkende situaties, bijvoorbeeld bij calamiteiten. De regeling wordt aangesloten op de regionale verkeerscentrale in Huis ter Heide. Van hieruit wordt het netwerk van verkeerslichten beheerd.