UTRECHT - Leerlingen 4 VWO van het Niftarlake College in Maarssen hebben in het kader van een opdracht op school ontwerpen gemaakt van de nieuwe fietsbrug bij Nieuwer Ter Aa. De ontwerpen zullen worden gebruikt tijdens informatiebijeenkomsten in de komende periode en worden tevens ter inspiratie meegegeven aan het ingenieursbureau dat aan de slag gaat met het ontwerp van de fietsbrug.
De brug vervangt de veerpont die nu de oversteek van het kanaal mogelijk maakt. Begin 2024 tekenden de provincie Utrecht, het Rijk en de gemeente Stichtse Vecht een overeenkomst over de aanleg van de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Sindsdien werken we hard aan de voorbereidingen en zijn we aangekomen bij de ontwerpfase. Een ingenieursbureau gaat dit jaar schetsontwerpen opstellen en varianten onderzoeken. De bedoeling is dat de fietsbrug uiterlijk in 2030 gereed is.
Onderzoeksopdracht
De voorbereidingen voor de nieuwe fietsbrug waren voor de docent Onderzoek & Ontwerpen (O&O) op het Niftarlake College aanleiding om het project fietsbrug Nieuwer Ter Aa als casus voor een groep leerlingen in te zetten. De docent heeft in samenwerking met het projectteam van provincie Utrecht en gemeente Stichtse Vecht een realistische opdracht samengesteld, waarin de leerlingen met een ‘pakket van eisen’ aan de slag gingen. Enkele projectteamleden zijn op de school langs geweest bij de start van de opdracht, hebben gastlessen te geven en hebben de voortgang begeleid.
Winnend ontwerp
Bij één van de ontwerpen wat het mogelijk om met een VR-bril over het ontwerp te lopen. Bij een andere presentatie werd veel aandacht besteed aan de vormgeving van de fietsbrug en de wijze waarop de fietsbrug een plekje krijgt in het landschap. Het winnende ontwerp is een boogbrug met trekbanden, geïnspireerd door de noordelijk gelegen fietsbrug bij Nigtevecht en de Gateshead Millennium Bridge nabij Newcastle, in Engeland.
De projectleider en de omgevingsmanager hebben de leerlingen uitgenodigd om hun ontwerpen ook tijdens de aanstaande bewonersavonden te presenteren en zo inspiratie te bieden voor de nieuwe fietsbrug. Zo krijgen de ideeën van de leerlingen een prominente plaats in het participatieproces voor de fietsbrug met de omgeving.
Belang fietsbrug
De aanleg van de fietsbrug is van groot belang voor de inwoners van Nieuwer ter Aa, de naaste omgeving maar ook voor scholieren, forenzen en recreanten. Met de komst van de fietsbrug wordt een veilige en duurzame oversteek gegarandeerd, die past binnen het regionale fietsnetwerk en aansluit op toekomstige doorfietsroutes, zoals de toekomstige “van-Dom-tot-Dam” route tussen Utrecht en Amsterdam.