UTRECHT - Voor eerstejaars HU-studenten van 8 verschillende studies is het sinds kort mogelijk om voor hun tentamens te leren via 15 minuten durende didactische podcasts. In deze 'learning podcasts' worden tentamen onderwerpen binnen 15 minuten uitgelegd op een manier die qua taalgebruik bij het publiek aansluit maar tegelijkertijd didactisch werkt vanwege het script.

Julien Jukema (28) oud-Hogeschool Utrecht student, kwam op het idee om zijn bedrijf Anywyse op te richten nadat hij zelf vanwege chemotherapie niet meer goed kon lezen en daarmee niet efficiënt kon studeren.

De eerste reacties van HU-studenten zijn erg enthousiast. Van een bedrijfskunde student met dyslexie die zich voor het eerst naar eigen zeggen 'niet dom' voelt tijdens de drukke studeerperiode, maar ook van een student met ADHD die aangeeft dat het combineren van bezigheden met leren een uitkomst is.

Meer dan 500 studenten hebben al gebruik gemaakt van 'learning podcasts' en luisteren wanneer ze de hond uitlaten, fietsen, in de trein zitten, aan het koken zijn, tijdens het werken en meer. "Het geeft studenten echt hun vrijheid terug" benadrukt Julien. "Natuurlijk kunnen studenten luisteren naar hoorcolleges, maar wij hebben onze

'scripts' zo ontwikkeld dat de informatie daadwerkelijk blijft hangen, door middel van herhaling en duidelijke structuur. Dit maakt het studeren makkelijker."


Dat het concept aanslaat is niet zo verrassend. Wereldwijd luisteren meer dan 1 miljard mensen naar podcasts. Ook in Nederland zijn podcasts populair. Zo luistert de helft van alle Nederlanders wel eens naar een podcast. Onder studenten ligt dit percentage het hoogst, namelijk 73 procent, volgens onderzoek van Merkeffect uit December 2021.