UTRECHT - Op 7 maart is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren. Het Mondriaanhuis– zijn geboortehuis – laat dit jubileumjaar niet ongemerkt voorbijgaan. Naast een volle agenda met uiteenlopende activiteiten zijn op hun verzoek producten ontworpen die geïnspireerd zijn op de schilderkunst van Piet Mondriaan, zoals de nieuwe Just Dutch handmade outfits voor nijntje en haar vriendjes.

Zowel Dick Bruna als Piet Mondriaan hebben wereldwijde roem verworven en zijn beide geïnspireerd door de Nederlandse kunstbeweging De Stijl. In de jaren '50, na het verschijnen van de eerste kinderboeken van Dick Bruna, vragen recensenten zich af of de stijlgroep-achtige illustraties wel aansprekend genoeg zijn. Maar Dick Bruna suggereert dat eenvoud, strakke lijnen en primaire kleuren juist aantrekkelijk zijn voor kinderen. Een outfit gebaseerd op de schilderkunst van Piet Mondriaan mag daarom niet ontbreken in de kledingkast van nijntje, nina en boris.

De nijntje handmade knuffels met Mondriaan outfits zijn vanaf € 24,95 te koop in de winkel van het Mondriaanhuis in Amersfoort en online via info@mondriaanhuis.nl.

Het Mondriaanhuis
Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van Piet Mondriaan (1872-1944). Piet Mondriaan werd hier geboren en bracht er zijn kinderjaren door. Na het vertrek van de familie Mondriaan herinnerde er op deze plek lange tijd niets aan de wereldberoemde schilder, tot de architect Leo Heijdenrijk en zijn vrouw Cis er in 1994 het Mondriaanhuis van maakten en het openstelden voor publiek. De levensloop van Piet Mondriaan wordt op een moderne manier verteld, er zijn doorlopend hedendaagse tentoonstellingen en een prachtige Mondriaan shop.

Just Dutch
In 2015 werd nijntje handmade (25 centimeter) door Just Dutch geïntroduceerd. Inmiddels zijn er ook een hand gehaakte nina en boris. Door de verwisselbare kleertjes kunnen kinderen eindeloos spelen en hun fantasie de vrije loop laten. Regelmatig worden outfits ontworpen die geïnspireerd zijn op kunstwerken van beroemde schilders, bedoeld om kinderen spelenderwijs het verhaal achter de kunstwerken te laten ontdekken. De productie van nijntje, nina en boris handmade wordt gedaan in Vietnam. Just Dutch biedt aan honderden vrouwen werkgelegenheid. Veel van hen wonen op het platteland en krijgen hierdoor de mogelijkheid een inkomen te verwerven en tegelijk te kunnen zorgen voor hun gezin.