UTRECHT - Jongerenorganisatie TeamAlert heeft een nieuwe zelftest ontwikkeld, waarmee je niet alleen test op COVID-19. Deze zelftest meet ook of je na het gebruik van alcohol of drugs mag rijden na een avondje stappen of een lange festivaldag.

Nu de coronamaatregelen in Nederland volledig zijn afgeschaft, kunnen jongeren weer de kroeg in, dansen in de club en genieten van een festival. Dit zijn momenten waarop jongeren graag een drankje drinken, een jointje roken of een pilletje nemen. Om te voorkomen dat zij onder invloed na een leuke avond achter het stuur kruipen, heeft TeamAlert een nieuwe zelftest ontwikkeld.

Testen voor toegang achter het stuur
De nieuwe TeamAlert-zelftest gebruik je zoals elke andere zelftest, door een wattenstaafje in de neus aan te brengen. Deze zelftest meet niet alleen of je besmet bent met het coronavirus, maar ook of je nog mag rijden na het gebruik van alcohol of drugs. De zelftest kan zowel direct na het avondje stappen worden gebruikt als op de volgende ochtend. Bij alcohol- of drugsgebruik blijft het middel lang in het lichaam zitten en dit heeft invloed op het rijgedrag. Met deze zelftest kunnen jongeren checken of ze ook de dag erna mogen rijden.

Mochten jongeren positief testen op te veel alcohol- of drugsgebruik, dan bevat de handleiding van de zelftest tips om alsnog veilig thuis te komen. Eén van deze tips is om alternatief vervoer te regelen, zoals een taxi of openbaar vervoer. Ook worden de risico's aangegeven, als ze toch onder invloed rijden en welke straffen zij daarmee riskeren. Als de gebruikers positief testen op het coronavirus, dan volgen zij de RIVM-richtlijnen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

"Het gebeurt nog te vaak dat jongeren onder invloed rijden na bijvoorbeeld een stapavond of een festival", legt Tom Plaum, woordvoerder van TeamAlert, uit. "Met deze zelftest slaat TeamAlert twee vliegen in één klap: de test helpt tegen het verspreiden van het coronavirus onder jongeren én pakt het rijden onder invloed aan."

Nieuwsgierig naar deze nieuwe zelftest? Ga naar www.teamalert.nl/zelftest om de nieuwe zelftest te bestellen!