Kalpanarts heeft Breathe gerealiseerd in samenwerking met het bekende strijkkwartet Matangi dat live in Utrecht en in Amersfoort een nieuwe compositie van Simone Giacomini vertolkt. De première van Breathe is door publiek enthousiast ontvangen en leverde uitverkochte zalen op in onder andere Amsterdam, Den Haag, Drachten, Haarlem en Rotterdam. Breathe scoorde 4 sterren bij verschillende media.
‘’Adembenemend, esthetisch gesammtkunstwerk van hoge kwaliteit’’, (Theaterblad Scènes).
Kalpana Raghuraman heeft Indiase roots. Als dochter van een moeder die in Leiderdorp een Indiase dansschool leidde. is zij al vanaf jonge leeftijd vertrouwd geraakt met de vele Indiase dansstijlen. Aanvankelijk werd zij in de school van haar moeder opgeleid als klassiek Indiaas danseres, maar leerde ook andere dansvormen kennen zoals jazz- en klassiek ballet.
Vanaf haar 21e organiseerde zij haar eigen dansproducties. Na het afronden van haar studies culturele antropologie en sociologie was Kalpana regelmatig in India om les te krijgen in de Indiase danstradities, muziek en danstheorie.
In 2015 richtte zij samen met Gysèle ter Berg het dansgezelschap Kalpanarts op, in eerste instantie om de Indiase dans te ontdoen van het stoffige en exotische imago en recht te doen aan de rijke danscultuur van dit enorme land.
Nieuwsgierig naar andere culturen
‘’Maar ik werd ook nieuwsgierig naar allerlei niet-Indiase dansstijlen, nieuwsgierigheid is sowieso een karaktertrek van mij’’, aldus Kalpana. De combinatie van haar opleidingen zorgt voor een brede interesse en een voor iedere productie uitgebreide research naar bepaalde maatschappelijke en psychologische ontwikkelingen van culturen wereldwijd.
Net zoals in de andere producties van Kalpanarts ligt de kern van Breathe geworteld in de Indiase tradities, zoals de pranayama, een ademhalingstechniek, bekend van de yoga- en meditatieoefeningen. De inspiratie voor Breathe kent verschillende bronnen zoals de Japanse haiku, de haka van de Maori en de persoonlijke ervaringen van de 5 dansers en van Kalpana zelf.
‘’Ik werk op intuïtie en energie vooral geïnspireerd door de dansers waar ik mee werk’’. Het ervaren van vrijheid in combinatie met ademen (of niet ademen) was het startschot voor Breathe. ‘’Ik wilde een voorstelling maken dat relevant is voor deze tijd waar vrijheid steeds meer onder druk komt te staan’’.
Kalpana vindt voor haarzelf vooral de innerlijke vrijheid belangrijk want deze vrijheid kan je volgens het Indiase gedachtengoed zelf beheersen en wordt niet beïnvloed door externe omstandigheden.
Ritme is de hartslag voor de creatie
In Breathe speelt naast de dans de muziek een belangrijke rol. ‘’Ik werk veel met ritmes en herhaling, het ritme is de hartslag van de creatie’’. Componist Simone Giacomini heeft voor Breathe een nieuw werk gecomponeerd geïnspireerd door het rijke minimalistische werk van Simeon ten Holt. Dit werk wordt tijdens de voorstelling live uitgevoerd door het fameuze strijkkwartet Matangi, dat ook een actieve rol speelt tijdens de dansuitvoering.
Het resultaat is een prachtige, fascinerende ook visueel zeer sterke voorstelling waar dansers en musici culturen samenbrengen en ogen en oren openen voor actualiteit en traditie.