UTRECHT - Vijf vrouwen. Vijf romans. Vijf nieuwe stemmen in de literatuur. Onder de noemer ‘Vrouwen Schrijven Geschiedenis’ zijn vijf auteurs van verschillende uitgeverijen on tour. Met de historische roman als kloppend hart. Woensdag 24 november treden ze, in samenwerking met Boekhandel Broese en de Bibliotheek Utrecht, op in de bibliotheek aan de Neude.

Historische romans zijn een bloeiend en geliefd genre. Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde, noemde ze ooit ‘een middel om het heden te begrijpen en te analyseren’. Reden voor de schrijvers van Vrouwen Schrijven Geschiedenis om de krachten te bundelen. “Ons doel is om de historische roman als genre in de schijnwerpers te zetten”, aldus de Utrechtse schrijfster Lisa Weeda.

Ontmoetingen
Tijdens de literaire ontmoetingen door het land dwalen de auteurs in gesprekken met elkaar en het publiek door de tijd heen. Van het slavernijverleden in Suriname en de Nederlandse overheersing in het Java van 1850 tot de jaren tachtig van de negentiende eeuw in Amsterdam. Van de Tweede Wereldoorlog tot de Stalinistische tijd in Oekraïne. In Utrecht gebeurt dat onder leiding van Grietje Braaksma, die de auteurs interviewt. Wat is hun persoonlijke fascinatie met het tijdperk uit hun romans? Waarom kozen zij voor fictie? In hoeverre is hun werk vergelijkbaar en wat valt eruit mee te nemen naar het heden? Natuurlijk is er de mogelijkheid om de schrijvers persoonlijk vragen te stellen.

Nieuwe stemmen
De debuutromans van de vijf schrijvers – Machteld Siegmann, Dido Michielsen, Lianne Damen, Brigitte de Swart en Lisa Weeda – verschenen vlak voor of tijdens de coronacrisis. Geen gemakkelijke tijd om te debuteren, wat extra aanleiding was om het initiatief van Vrouwen Schrijven Geschiedenis te starten. Twee van de schrijvers wisten in 2020 gerenommeerde literaire prijzen in de wacht te slepen, waaronder de Nederlandse Boekhandelsprijs en de Bronzen Uil.

Meer informatie over 28/11: https://www.bibliotheekutrecht.nl/agenda/volwassenen/alle-activiteiten-volwassenen/vrouwen-schrijven-geschiedenis-241121.html

Aanmelden: info@bibliotheekutrecht.nl