UTRECHT - Van vrijdag 19 Mei tot donderdag 8 Juni staat de Pride Photo Tentoonstelling 2023 op het Mariaplaats, Utrecht. De LHBT openlucht fototentoonstelling is onderdeel van Utrecht Pride op 3 Juni, en is drie weken lang gratis te bezoeken. Thema dit jaar is ‘The Process of Change’, waarmee de Stichting Pride Photo Award wil laten zien hoe het de LHBTQIA+ gemeenschap wereldwijd telkens weer lukt om, met creativiteit, vechtlust en veerkracht, nieuwe wegen en vormen te vinden om diversiteit te vieren en het bestaansrecht te claimen. Met deze tentoonstelling wil de stichting bezoekers aan het denken zetten over seksuele- en genderdiversiteit.

20 grote fotopanelen tonen, naast de winnende werken, een selectie beeldverhalen die tegelijkertijd veerkracht en kwetsbaarheid uitdrukken. Ze geven een divers beeld van zeer reële problemen waarmee veel LHBTQIA+-personen wereldwijd dagelijks te maken hebben. Zo wordt er onder andere aandacht besteed aan geweld tegen LHBT-personen. Ook komen de mensenrechten situaties in verschillende landen, diversiteit op de werkvloer, en LHBT onder mensen met een verstandelijke beperking aan bod. De onderwerpen worden toegelicht met teksten op de panelen. Wie behoefte heeft aan meer duiding kan een QR-code scannen, waarmee extra informatie en een audiofragment kunnen worden opgeroepen over de fotograaf, het werk en het onderwerp.

Utrecht is de derde locatie van de Pride Photo Tentoonstelling 2023. De jaarlijkse LHBT-tentoonstelling begon 31 maart in Amsterdam en zal tot het einde van dit jaar door heel Nederland reizen en alle provincies aandoen. Aan de tentoonstelling is ook een lesprogramma en wedstrijd verbonden voor alle middelbare scholen en scholieren. Jongeren worden hiermee uitgedaagd om bij info@pridephoto.org van de tentoongestelde foto’s een gedicht, verhaal of spoken word te maken.

De Pride Photo Tentoonstelling wordt geplaatst op vrijdagochtend tussen ca. 9:00 en 11:00 op de Mariaplaats in Utrecht. Directeur Hein-Jan Keijzer zal hierbij aanwezig zijn en is beschikbaar voor het geven van interviews op de locatie. Pers kan zich vooraf aanmelden via info@pridephoto.org.

STICHTING PRIDE PHOTO AWARD
Stichting Pride Photo Award is een Nederlandse organisatie, opgericht in 2010, die tot doel heeft om de acceptatie van LHBTQIA+ personen, en seksuele- en genderdiversiteit in de samenleving te bevorderen. Dit doen we met het tonen van foto’s, die verhalen vertellen over de positie van de wereldwijde LHBTQIA+ gemeenschap. De foto’s worden geselecteerd uit de inzendingen voor de internationale fotowedstrijd die Stichting Pride Photo Award jaarlijks organiseert. Zo hoopt Stichting Pride Photo Award op een toegankelijke manier veel mensen te bereiken van diverse leeftijden, opleidingsniveaus, culturele achtergronden, herkomst en met uiteenlopende opvattingen.