NIEUWEGEIN - Afgelopen weekend bezocht Prullie de Prullenbak, de kersverse zwerfafvalmascotte, diverse opruiminitiatieven tijdens World Cleanup Day in Nieuwegein. Als een magneet trok ze met haar aanwezigheid kinderen en ouders aan en vroeg hen ook de handen uit de mouwen te steken in strijd tegen zwerfafval. Zo bezocht Prullie winkelcentrum City Plaza en Sport- en Evenementencomplex Merwestein. In haar aanwezigheid verdween zwerfafval als sneeuw voor de zon. Prullie moedigde verschillende vrijwilligers aan waaronder een hardloopster uit Nieuwegein aan die haar sport combineerde met het vinden en opruimen van zwerfafval. Prullie heeft de smaak te pakken en zoekt komend jaar nieuwe zwerfafval opruiminitiatieven in Nieuwegein die ze kan bezoeken.

Sjaak Veeken van Stichting de Schone Stad spreekt over een goede jaarlijkse editie van de landelijke opschoondag en maakt van de gelegenheid gebruik om inwoners, verenigingen, bedrijven en scholen binnen de gemeente op te roepen om vaker dan eens per jaar de handen uit de mouwen te steken: “De World Cleanup Day zorgt er elk jaar voor dat het opruimen van zwerfafval bij de inwoners op het netvlies komt. Toch zijn we er niet als we zwerfafval opruimen beperken tot eens per jaar. De vorige week gelanceerde zwerfafvalmascotte Prullie, staat te trappelen om het hele jaar door opruiminitiatieven in de gemeente te bezoeken en de vrijwilligers aan te moedigen. Ik roep dan ook op om Prullie de Prullenbak per mail voor collectieve opruiminitiatieven uit te nodigen via info@stichtingdeschonestad.nl. De eerste 10 verzoeken van sport- en buurtverenigingen, scholen, en bedrijven komen hier gratis voor in aanmerking”.

De organisatie van de World Cleanup Day in Nederland wordt verzorgd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon en wordt ondersteund door Stichting de Schone Stad. Naar verwachting doen wereldwijd 20 miljoen mensen mee aan het initiatief. In Nederland waren ruim 400 acties aangemeld met ruim 3.000 deelnemers. In Nederland deden vorig jaar een recordaantal van 200.000 vrijwilligers mee om hun buurt zwerfvuilvrij te maken. Verdeeld over 4300 acties gingen buurtbewoners, verenigingen en gemeenten aan de slag.