UTRECHT - Tientallen Nieuwegeiners trokken afgelopen weekeinde erop uit om met hun gezin of met de buren zwerfafval op te ruimen. Aan het eind van de zaterdagmiddag was vrijwel geen mondkapje meer op straat of in de struiken te bekennen. Het mooie nazomerweer heeft er zonder twijfel aan bijgedragen. Bij kraampjes in de stad konden inwoners opruimgereedschap lenen. Onder aanmoediging van mascotte Prullie de Prullenbak trokken vrijwilligers waaronder kinderen de buurt in op zoek naar afval.

Wethouder Marieke Schouten (Duurzaamheid) bezocht met Prullie een aantal kraampjes in de stad waar een afvalgrijper, vuilniszakken en handschoenen klaar lagen. ,,Ik ben aangenaam verrast door het enthousiasme van de kinderen, de aantrekkingskracht van Prullie en de betrokkenheid van Nieuwegeiners. Een schone leefomgeving draagt bij aan een prettige woon- en leefklimaat voor iedereen. Nu we een aantal jaren de strijd aangaan tegen zwerfafval, zie je dat ook burgers zich inzetten om de omgeving schoon te houden. Daar ben ik trots op.''

Wie op 18 september de smaak te pakken heeft gekregen, kan zich bij de gemeentewerf aanmelden als ZAP'er (ZwerfAfvalPakker) en automatisch meedoen aan de Buurt Battle. ZAP'ers ontvangen op de gemeentewerf een cleanup-pakket met onder andere een afvalgrijper, vuilniszakken, handschoenen en een canvas-tas.

Over de Buurt Battle
Inwoners kunnen sinds kort deelnemen aan de Buurt Battle, een wedstrijd tussen de buurten in Nieuwegein met een zwerfafvalvrije omgeving als doel en een leuk buurtfeest als hoofdprijs. Hoe actiever de buurt, hoe groter de kans op het winnen van het buurtfeest. Wie nog niet bekend is met de Buurt Battle kan voor meer informatie terecht op www.nieuwegein.nl/debuurtbattle.