UTRECHT - Sinds een aantal maanden ervaren de 24 dementerende bewoners in woonzorglocatie De Eemhof in Eemnes van Amaris Zorggroep de positieve effecten van biodynamische verlichting. Deze speciale vorm van verlichting brengt rust in het dag-nacht ritme van de bewoners.

De medewerkers van De Eemhof zien verandering van gedrag bij de bewoners en zijn erg blij met deze voorziening.Dementerende bewoners hebben moeite onderscheid te maken tussen dag en nacht. Dat leidt tot slechter slapen en dwalen in de nacht, inactiviteit overdag en sombere gevoelens. Uit onderzoek blijkt dat constant licht vaak een negatief, inactief effect heeft op dementerende ouderen. Biodynamische verlichting zorgt voor een lichtniveau dat zich gedurende de dag aanpast. Daarmee verbetert het dag-nachtritme van de bewoners.

De biodynamische verlichting heeft door de dag heen een op- en afbouw van de lichtsterkte, waarbij ook gevarieerd wordt in lichtkleur. Een koelere lichtkleur zorgt 's morgens voor stimulatie en activatie. In andere delen van de dag zorgt een warmere lichtkleur voor ontspanning en rust. Het helpt ouderen in hun oriëntatie en zorgt voor een betere nachtrust. De verlichting stimuleert de geheugenfuncties en vermindert angst en depressiviteit.

De biodynamische verlichting is gefinancierd met bijdragen van het Roelsefonds en de Stichting Voorzorg. De ervaringen in de Eemhof zijn positief, waardoor nagedacht wordt om in andere woonzorglocaties van Amaris biodynamische verlichting toe te passen.