ZEIST - Op vrijdag 15 december organiseerde Toonkunstkoor Zeist in de Oude Kerk van Zeist een Kerstconcert met als thema OUD&NIEUW.

Voor dit kerstconcert werkte het koor samen met het JeugdZangTheater van KunstenHuis Idea (uit Zeist) met jonge zangers van 6 tot en met 16 jaar. Zij stonden onder leiding van Annet van de Hesseweg. " Oud" stond daarbij voor het Toonkunstkoor en " nieuw" voor de jeugdige zangers van het KunstenHuis.

Het Toonkunstkoor zong klassieke werken als Magnificat (van de Nederlandse 20e eeuwse componist Hendrik Andriessen), Ubi caritas en A boy was born (dat laatste, wat langere, muziekstuk is een compositie van de fameuze Engelse componist Benjamin Britten). De kinderen zongen dan muziek zoals Carol of the Bells, 12 days of Christmas en Decemberlied van Johann Pachelbel. Dat Decemberlied bestond uit een speciaal voor dit concert geschreven nieuwe tekst op de beroemde muziek van Canon in D van deze Duitse organist en (barok) componist Pachelbel. Een perfecte verbinding van Oud en Nieuw.

Koor en kinderen zongen ook samen. Ze brachten gezamenlijk Carols die van alle tijden zijn. In the bleak Midwinter en Come All ye Faithfull kwamen daarbij onder meer aan bod. Bij dit laatste lied zongen de aanwezigen mee. Bijzonder was ook 'We all stand together' van Beatle Paul McCartney als gezamenlijke toegift.

De begeleiding van de muziekgezelschappen werd verzorgd door Aarnoud de Groen op orgel en Minko Hulscher, JongTalent bij Kunstenhuis Idea, op piano. De algehele muzikale leiding was, zoals altijd bij een optreden van het Toonkunstkoor, in handen van dirigent Danny Nooteboom. Aarnoud de Groen nam gedurende het concert ook nog twee momenten van Orgelmeditatie voor zijn rekening en onderstreepte daarmee zijn grote begaafdheid als organist.

Het werd een prachtig concert waarbij de bezoekers in de stampvolle Oude Kerk enorm genoten. Onder de aanwezigen ook tal van kinderen die hun leeftijdsgenoten kwamen aanmoedigen en zich geducht lieten horen. De uitvoering duurde 75 minuten zonder pauze. Zoals gebruikelijk bij een optreden van het Toonkunstkoor was muziek uitgevoerd uit een reeks verschillende genres en tijdperken.

Na afloop van deze bijzondere kerstspecial werd door alle aanwezigen in de kerk Glühwein of warme chocolademelk gedronken. En wel in zero waste mokken: de bekers waren afkomstig van een Zeister kringloopwinkel en gingen daar ook na gebruik naartoe terug. Er was sprake van een echte kerstsfeer. Gezellig en ook bijzonder levendig door de aanwezigheid van zoveel opgetogen volwassenen en kinderen. www.toonkunstkoorzeist.nl