UTRECHT - Utrecht bestaat 901 jaar. Reden voor een feestje. Op vrijdagavond 2 juni om 20.00 uur ben je van harte welkom in de Salon van Weleer aan de Oudegracht 290, werfkelder, bij de presentatie van het boek ’Utrechtse Verhalen’. Een verzameling verhalen en andere schrijfsels die betrekking hebben op Utrecht door de eeuwen heen.

‘Utrechtse verhalen’, is een uniek blader-, lees-, vertel- en voorleesboek, van schrijver Gert van Veen. De verhalen hieruit worden door het jaar heen door acteur Frans de Wit in de Salon van Weleer voorgelezen en zijn speciaal voor de 901ste verjaardag van de stad Utrecht gebundeld.

Dat schrijver Gert van Veen veel liefde voor de stad heeft is in veel van zijn werk, en ook in deze bloemlezing over Utrecht terug te vinden. Het boek is opgedeeld in de maanden van het jaar. Bij iedere maand heeft de schrijver speciale verhalen geschreven die bij het seizoen passen. Zo zijn er bijvoorbeeld in het hoofdstuk februari Utrechtse Valentijnsverhalen te lezen, in de maand mei, bevrijdingsverhalen, of persoonlijke verhalen over Moederdag of Hemelvaartsdag, in de zomermaanden romantische verhalen over de Utrechtse grachten of Utrechtse Halloweenverhalen in de maand oktober. Het boek bevat buiten verhalen ook theatrale monologen, een quiz en toneelteksten waarin historische periodes als de handel met de Bataven en de Romeinen, de heksenjachten, het vertrek van Napoleon en de homovervolging uit 1730 aan bod komen.

‘Utrechtse verhalen’, is een prachtige bloemlezing, van serieus en historisch tot ondeugend en hilarisch, dan weer mijmerend, romantisch en herkenbaar, maar ook rauw en realistisch, humoristisch, poëtisch, informatief en bovenal verhalend. Geen accuraat historisch feitenrelaas, maar de creativiteit de vrije hand gegeven, met een kern van waarheid. Verhalen die ook de donkere bladzijden van de geschiedenis niet schuwen. Net als de mooie gebeurtenissen en tradities uit het Utrechtse stadsleven. Een eerbetoon aan de stad en haar bewoners; leerzaam en leuk.

Acteur en rasverteller Frans de Wit, zal deze avond voorlezen uit het boek, waardoor de verhalen meteen tot leven komen. Wil je erbij zijn? De toegang is gratis, net als de koffie en de thee.

Reserveren kan voor de voorstelling door te bellen naar: 06-45355966 / 030-2102636. Of stuur een e-mail naar: info@salonvanweleer.nl

Meer info? https://salonvanweleer.nl/utrecht901jaar.html