UTRECHT - Vioolminnend publiek zal op vrijdagavond 27 januari een muzikale reis maken door TivoliVredenburg met de viool als verbindend element. Gastcurator Tim Kliphuis selecteerde samen met directeur Aart-Jan van de Pol van het Nederlands Vioolconcours een brede variatie aan artiesten, zowel internationaal als van Nederlandse bodem. Gevestigde namen en aanstormende talenten. Een feestelijk geheel om de veelzijdigheid van de viool te vieren. Want, zoals Kliphuis het zegt, de viool zit bijna in ieder genre; of het nu gaat om klassieke muziek, Keltische muziek of jazz. Het strijken is een wereldwijd fenomeen.

Muziek kent geen grenzen
De behoefte aan het doorbreken van muzikale hokjes werd steeds sterker toen Tim Kliphuis op het conservatorium studeerde. Als jazzviolist had hij ook interesse in gipsy muziek. Hij stelde de vraag hoe hij de verschillende stijlen kon combineren. Inmiddels helpt hij jonge muzikanten op het conservatorium om genre overstijgend te denken en acteren in de muziek. “Muziek kent geen grenzen. Ik pleit voor cross-overs van genres en dat is precies wat we gaan doen tijdens de Nacht van de Viool. We zetten grote namen als Frankie Gavin en Roby Lakatos op één podium en dat wordt één groot feest!”

De viool als paspoort om de wereld rond te reizen
Tim Kliphuis, die als violist zelf ook componeert, voelt de noodzaak om actuele thema’s over de toekomst van ons planeet te verwerken in zijn muziek. “Als mijn achterkleinkind met een tijdmachine vandaag op de stoep staat, wil ik kunnen zeggen dat ik op mijn manier heb bijgedragen aan de bewustwording over de uitdagingen van deze tijd. Tijdens de Nacht van de Viool speel ik slechts een paar nummers solo, want mijn rol is die avond vooral om muziek te verbinden. Ik zie uit naar de superjam laat op de avond waarop alles bij elkaar komt. Een grote improvisatieshow die alleen dan en daar beleefd kan worden” aldus de gastcurator die hoopt veel mensen in TivoliVredenburg aan te treffen. “De Nacht van de Viool richt zich op iedere muziekliefhebber van klassiek tot wereldmuziek. Het publiek zal voor bepaalde artiesten komen, maar we nodigen ook graag mensen uit die totaal verrast willen worden. Ik weet zeker dat ze op deze avond nieuwe helden gaan ontdekken! Zeker ook als het gaat om aanstormend talent. We maken een bijzondere reis en de viool is ons paspoort. We vertrekken uit Nederland en reizen naar Ierland, Hongarije, Midden-Oosten en verder de wereld rond. Het is de eerste editie, we kunnen niet alles in een keer laten zien, maar we maken een begin van een onvergetelijke reis!”

Papierloos festival
Bijzonder aan de Nacht van de Viool is ook dat het festival papierloos is. Het publiek kan via de website en de app TimeSquare het programma en alle praktische informatie inzien. Er komt geen drukwerk aan te pas en dat is goed voor het milieu. Daar waar veel klassieke festivals en concerten nog met programmaboekjes en concertvellen werken, streeft het Nederlands Vioolconcours ernaar om het festival zo duurzaam mogelijk op te zetten.

Roby Lakatos, Isabelle van Keulen, Frankie Gavin, Tim Kliphuis, Merel Vercammen, Yannick Hiwat en vele anderen spelen de sterren van de hemel tijdens de Nacht van de Viool. Meer informatie en het volledige programma is te vinden op www.nederlandsvioolconcours.nl.