UTRECHT - Mede door de corona lock downs groeit het aantal online bestellingen. Het resultaat hiervan zijn uitpuilende papiercontainers en zwerfvuil in de woonwijken. Daarom is start-up BOXO gestart met herbruikbare verzendverpakkingen voor webwinkels. Utrecht is de eerste stad waar getest wordt met inleverpunten voor herbruikbare Boxobags. De pilot is begin september van start gegaan en deze duurt tot en met maart 2024.

Okke de Jonge (21) startte BOXO als studentondernemer tijdens zijn studie vanuit ergernis over volle papiercontainers. Samen met een team van specialisten werkt hij aan oplossingen voor de groeiende berg afval door E-commerce bestellingen. Oprichter de Jonge over de pilot in Utrecht:

'De pilot die we doen in Utrecht is uniek in Nederland. De feedback en ervaringen nemen we mee om inleverpunten door heel Nederland te creëren en daarmee consumenten de optie te bieden voor 'herbruikbare verzendverpakkingen'.

Utrechters die plasticvrije verzorgingsproducten in de webshop van Loofys bestellen ontvangen deze thuis in een herbruikbare verzendverpakking van BOXO. Dorien Beijk van Loofys is enthousiast: "Onze klanten kiezen bewust voor onze plasticvrije verzorgingsproducten. De toevoeging van een herbruikbare verzendverpakking in plaats van een wegwerp doos is een logische stap voor ons als webshop'.

Na ontvangst leveren ze de Boxobag in bij de Utrechtse &Meer aan de Amsterdamsestraatweg 275. Bij inname start de terugbetaling van het statiegeld. De cadeauwinkel is het eerste BOXO inleverpunt voor herbruikbare verzendverpakkingen in Nederland. Serin Gokhan, eigenaresse van &Meer hierover: '

Ik hoop vele Utrechters te mogen begroeten in onze winkel voor het inleveren van hun Boxobag, herbruikbare verzendverpakkingen zijn de toekomst'.

Herbruikbaar als nieuwe normaal

Volgens de Europese Verpakkingswet moet vanaf 2030 10% van de (non-food) e-commerce verpakkingen herbruikbaar zijn. De missie van BOXO is om herbruikbare verzendverpakkingen de norm te maken in Nederland. De herbruikbare verzendverpakkingen worden sociaal geproduceerd in Friesland van gebruikte Big Bags.Dankzij het slijtvaste materiaal kunnen Boxobags tot 500 keer gebruikt worden.

Meer informatie over de pilot:

https://www.loofys.nl/pilot-boxo/