UTRECHT- Het debatteam van het Utrechts Stedelijk Gymnasium is afgelopen zaterdag Nederlands Kampioen Debatteren havo/vwo geworden. Vanuit heel Nederland kwamen de allerbeste scholierendebaters naar de Radboud Universiteit in Nijmegen voor de grote finale van het NK Debatteren havo/vwo. De debaters van de Utrechtse school lieten daarmee, na drie voorrondes en de finale met 26 teams, bijna 80 scholen achter zich. In een bloedstollend slotdebat wonnen zij nipt van het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Thom, Pippa, Julius, Anna en Milou mogen zich een jaar lang Nederlands Kampioen Debatteren (havo/vwo) noemen. Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert dit debattoernooi in samenwerking met de Nijmeegse universiteit, vfonds, de Adessium Foundation en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het NK Debatteren havo/vwo (voorheen NK Debatteren voor Scholieren) wordt sinds 1998 georganiseerd en is hét landelijke debattoernooi voor havo- en vwo-leerlingen. Tijdens drie voorrondes in november vorig jaar gingen meer dan tachtig scholen uit heel Nederland in debat over actuele maatschappelijke thema’s zoals social-mediagebruik onder jongeren, de woningcrisis en een persoonlijk C02-budget. Na deze drie rondes plaatsten 26 scholen zich voor de finale op de Radboud Universiteit. In de finale debatteerden de teams over de stellingen:

  • Nederland moet fossiele grondstoffen uit onderdrukkende regimes boycotten

  • Ouders moeten zakgeld jaarlijks aanpassen op basis van inflatie

  • Het is beter als de opkomstplicht heringevoerd wordt

  • Staken moet verboden zijn voor mensen met een cruciaal beroep (stelling finaledebat)

Beste spreker en beste nieuwkomer


Naast de landelijke titel werden er ook prijzen uitgedeeld voor Beste Individuele Spreker en Beste Nieuwkomer. Thom van het Utrechts Stedelijk Gymnasium bleek de beste spreker van de dag, en het Penta Scala Molenwatering uit Spijkenisse verzilverde hun allereerste deelname aan de finale met de prijs voor Beste Nieuwkomer.

De volledige uitslag vind je hier: www.schooldebatteren.nl/nieuws/uitslagen-debatteren-havo-vwo-2022-2023/.

Jury overtuigen

Op het NK Debatteren havo/vwo wordt de parlementaire debatvorm gehanteerd. In het debat is één team de voorstander en één team de tegenstander van de gegeven stelling. De debatteams moeten vervolgens de jury overtuigen waarom hun standpunt het sterkst is. Het jurypanel bestaat uit een grote poule van mensen uit het bedrijfsleven, onderwijs, politiek en andere (oud)debaters. Zij beoordelen de teams op presentatie en argumentatie.

Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert het NK Debatteren ook voor de onderbouw, vmbo en mbo. Meer informatie vind je op: www.schooldebatteren.nl