UTRECHT - 28 maart 2023 - In 2022 werden in de provincie Utrecht veel meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed. In een jaar tijd werden 2.910 proces-verbalen opgemaakt, een stijging van 41,6% ten opzichte van 2021 en hethet hoogste aantal boetes sinds 2010. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van meest recente Politiecijfers. Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie.

"Veroorzaakt iemand met een slok teveel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies is geregeld", aldus autoverzekering expert Menno Dijcks van Independer.

In 2022 werden in de provincie Utrecht veel meer bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed dan het jaar ervoor. De stijging van 41,6% is veel sterker dan de landelijke toename van 34,1%, al zijn zijn er wel grote verschillen per gemeente.

Grootste stijging in stad Utrecht en Amersfoort
Vooral in de Domstad werden in 2022 flink meer weggebruikers op de bon geslingerd voor rijden onder invloed. In de provinciale hoofdstad werden vorig jaar 646 bestuurders betrapt: 225 meer dan in 2021. De top 5 Utrechtse gemeenten met het sterkst stijgende aantal proces-verbalen voor rijden onder invloed is als volgt:

  • Utrecht: stijging van 225 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed
  • Amersfoort: stijging van 200 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed
  • Utrechtse Heuvelrug: stijging van 75 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed
  • Veenendaal: stijging van 65 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed
  • IJsselstein: stijging van 55 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed

Soest en Leusden (beide -5) zijn de enige gemeenten in Utrecht waar vorig jaar juist minder verkeersdeelnemers werden betrapt op rijden onder invloed.

Hier worden per 1.000 inwoners de meeste boetes uitgedeeld

In de provincie Utrecht werden vorig jaar per 1.000 inwoners gemiddeld 2,6 bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Provinciale koploper is Stichtse Vecht. In deze gemeente werden per 1.000 inwoners zelfs 4 bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed.

Andere gemeenten met een - naar verhouding - hoog aantal boetes voor rijden onder invloed zijn Utrechtse Heuvelrug (3,8 per 1.000 inwoners), Bunschoten (3,4), Amersfoort en de Ronde Venen (beide 3,3). Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/dekking/alcohol/onderzoek/rijden-onder-invloed-2023/

Autoverzekering expert Menno Dijcks legt uit dat een nieuwe autoverzekering lastig kan zijn wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt omdat je alcohol op had. "De verzekeraar heeft in zo'n geval het recht om je autoverzekering te beëindigen. Je bent dan onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering. Mogelijk kun je dan alleen nog terecht bij de Vereende, waar de premie een stuk hoger is."