UTRECHT - Met meer dan 120 bussen die er elk uur overheen rijden, is de nieuwe busbaan Dichterswijk een belangrijke verbinding voor het openbaar vervoer in de gemeente Utrecht. De busbaan is de laatste schakel in een hoogwaardig OV netwerk tussen Utrecht CS en Leidsche Rijn. Met subsidie van de provincie Utrecht is deze busbaan opgeleverd en in gebruik genomen.


Nu de laatste werkzaamheden zijn afgerond aan de kademuren bij Villa Jongerius en de fietstunnel onder de nabijgelegen expeditiebrug is de busbaan Dichterswijk - die al enige tijd gebruikt wordt - op 1 oktober officieel geopend door gedeputeerde Arne Schaddelee en wethouder Lot van Hooijdonk. Na een jaar van werkzaamheden aan de Van Zijstweg en Dr. M.A. Tellegenlaan rijden de bussen over deze vernieuwde route.

Schaalsprong OV

Gedeputeerde Arne Schaddelee: "Provincie en gemeente Utrecht werken samen aan het maken van goede OV-verbindingen. We hebben een schaalsprong OV nodig in de provincie Utrecht. Ondertussen zitten we niet op onze handen en werken we iedere dag hard aan verbetering van onze bereikbaarheid. Daar is deze nieuwe busbaan een goed voorbeeld van."

Het werk aan de rode betonnen busbaan Dichterswijk, dat in opdracht van de gemeente Utrecht is uitgevoerd, is gecombineerd met de aanleg van nieuwe fiets- en voetpaden, nieuwe kruisingen en een opvallende groene berm met 120 bomen die zijn aangeplant langs de route. Bovendien heeft de gemeente de Nelson Mandela brug verbreed en loopt er nu onder deze brug een nieuw fietspad. De maximale snelheid voor auto en bus is op dit traject 30 kilometer per uur.

Snel en gemakkelijk met de bus

Een belangrijk voordeel voor reizigers in het Utrechts openbaar vervoer is dat de bussen nu over het gehele traject tussen het centrum van Utrecht en Leidsche Rijn snel en gemakkelijk kunnen rijden, zonder oponthoud vanwege files of verkeerslichten die op rood staan. Daarvoor is niet alleen een busbaan gerealiseerd maar heeft de gemeente Utrecht eerder ook ter hoogte van het Anne Frank Plein en 5 Mei Plein twee tunnels laten bouwen, waardoor het openbaar vervoer geen vertraging oploopt en kan blijven doorstromen. Al deze maatregelen leveren per saldo een snellere reistijd op in het openbaar vervoer. Ook deze projecten elders langs de route werden mogelijk gemaakt met financiële steun van de provincie Utrecht.

Schakel in OV netwerk

De nieuwe busbaan Dichterswijk is een belangrijke schakel in het OV netwerk dat van Utrecht CS via Papendorp naar station Vleuten loopt. Deze OV route verbindt twee NS stations, een kantorenpark en drie grote winkelcentra met elkaar. Diverse lijnen van vervoerders U-OV en Syntus Utrecht maken dagelijks van deze route gebruik.