WOLLONGONG - Annemiek van Vleuten is in Wollongong op fenomenele wijze wereldkampioene op de weg geworden.Van Vleuten, die reed met een breuk in haar elleboog na een val eerder deze week in de gemengde ploegentijdrit, verraste in de laatste kilometer de anderen met een aanval en soleerde naar de wereldtitel.


Na ruim 60 kilometer koers kwam het peloton op een lokale ronde van zo'n 17 kilometer met twee venijnige klimmetjes kort na elkaar. De laatste, Mount Pleasant, leek volgens velen op de Cauberg. Niewiadoma viel met nog 25 kilometer te rijden als eerste van de favorieten aan. De Poolse kwam uiteindelijk in de stromende regen met Longo-Borghini, Moolman, Lippert en Ludwig voorop. Marianne Vos en Van Vleuten konden niet mee en met één ronde voor de boeg gaven zij, met een grote groep. zo'n 20 tellen toe.

De vijf reden echter niet door en de sleurende Ellen van Dijk bracht de achtervolgers terug bij de kop van de wedstrijd, die nog 13 km lang was. Reusser probeerde het vlak voor de klimmetjes alleen. De Zwitserse tijdrijdster werd op het steilste stuk van de slotklim ingelopen en net als in de vorige ronde bleken Longo-Borghini, Lippert, Niewiadoma en Ludwig de sterksten.De achtervolgers, met Van Vleuten, sloten aan vlak voor de laatste kilometer. De wereldkampioene van 2019 verraste de concurrentie vervolgens met een aanval van achteruit en hield stand.

Van Vleuten, die op 8 oktober haar 40e verjaardag mag vieren, bekroont met haar tweede wereldtitel op de weg een topseizoen waarin ze ook nog eens de Tour de France, Vuelta en Giro won.