UTRECHT - Judith de Waard (28) uit Utrecht heeft afgelopen week het nationaal record freedive verbroken in de categorie “Bi-fins” d.w.z. met dubbele vinnen. Ze dook in één ademteug naar 51 meter diepte tijdens het wereldkampioenschap Freediven op Cyprus.

Als enige vertegenwoordiger van Nederland heeft zij met drie verschillende disciplines op het W.K. op Cyprus meegedaan: met dubbele vinnen, zonder hulpmiddelen (zich naar beneden resp. omhoogtrekkend aan een touw) en met een zogenaamde monovin.

Vorig jaar zou zij emigreren naar Costa Rica om duikinstructeur te worden, hetgeen vanwege de pandemie niet door kon gaan. Een workshop Freediven bij de Dutch Freediving Association was een eyeopener en zij werd verliefd op deze manier van duiken. Zij bleek te beschikken over de fysieke en mentale kwaliteiten die voor deze sport noodzakelijk zijn, zodat ze in zeer korte tijd grote vorderingen kon maken. Zelf noemt ze deze sport als meditatief, waarbij haar scholing in yoga en meditatie zeker ondersteunend zijn.

Hierbij de link:

https://youtu.be/igHBRT6DWv8?t=10596