UTRECHT - Afgelopen zondag vond in Sporthal Zuilen het Nederlands Kampioenschap Iaido plaats.

Iaido is een "budo", een Japanse krijgskunst, die zich richt op de weg van het zwaard. Het is een traditionele vorm van zwaardvechten die de nadruk legt op de ontwikkeling van mentale focus en fysieke discipline door het gebruik van een Japans zwaard. Iaido omvat de praktijk van het trekken van het zwaard uit de schede, het snijden van een tegenstander en het vervolgens weer in de schede steken van het zwaard, alles op een soepele en gecontroleerde manier.

Bij iaido vecht je met een denkbeeldige tegenstander en alle bewegingen zijn strikt vastgelegd in "kata", de vaste oefenvormen. Naast de fysieke technieken omvat iaido ook meditatie, ademhalingsoefeningen en mentale visualisatie, die de beoefenaars helpen een heldere en gerichte geest te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel van iaido is het cultiveren van een gevoel van innerlijke vrede en harmonie, terwijl ook de vaardigheden worden ontwikkeld die nodig zijn om zichzelf te verdedigen indien nodig. Tijdens de wedstrijden doen steeds twee deelnemers tegelijk dezelfde kata, een jury van drie mensen bepaalt wie dit het mooiste en beste kon laten zien.


Er waren veel deelnemers in verschillende categorieën. Liam Myers won uiteindelijk de eerste plaats in de hoogste categorie.