ARNHEM - Vitesse heeft de finale bereikt van de play-offs om Europees voetbal en treft daarin AZ. Het won in Arnhem na verlenging met 3-0 van FC Utrecht, dat afgelopen woensdag thuis nog met 3-1 te sterk was.

Het duurde even voor Vitesse zijn grote veldoverwicht verzilverd had. Voor rust leverde een schitterende trap van Manhoef de voorsprong op.

Tronstad verdubbelde die score na rust met een fraaie uithaal. FC Utrecht, dat met een schot van Boussaid en een kopbal van Janssen voor de pauze wat kansjes had, kreeg in de verlenging al snel een derde tik te verwerken toen Frederiksen op aangeven van Bero doel trof. Frederiksen schoot net voor het laatste fluitsignaal ook nog op de lat en kreeg in de blessuretijd zelfs nog een onnodige tweede gele kaart.

Vitesse speelt komende donderdag in het Gelredome tegen AZ dat met een 2-0 overwinning de eerdere nederlaag (3-2) tegen SC Heerenveen wegpoetste. Volgende week zondag is de return in Alkmaar.