UTRECHT - Openluchtfestival Klaterklanken is niet meer weg te denken uit het Nederlandse muziekleven. Zondag 7 juli is het reizende klassieke muziekfestival voor de eerste maal te gast bij Fort bij Rijnauwen in Bunnik. “De musici spelen in de natuur én met de natuur”, zegt artistiek leider Idske Bakker. “Er zijn geen podia, het publiek zit dichtbij. De concerten zijn kort en toegankelijk en vinden plaats rondom het fort. Klassieke muziek vormt de basis van waaruit wegen worden bewandeld richting hedendaagse muziek en improvisatie.” De musici behoren veelal tot de grootste toptalenten die ons land rijk is.

De concertwandelingen vormen het kloppend hart van Klaterklanken. Tussen de veldbloemen in het gras en onder de takken van een oude eik krijgt het publiek rondom het fort in vijf korte concerten van tien minuten een breed scala aan klassieke muziekstijlen voorgeschoteld.

Ella van Poucke laat haar licht schijnen op de cellosuites van Johann Sebastian Bach. Zij behoort tot de toonaangevende cellisten van haar generatie en speelt op de internationale concertpodia. Oriol Marès & Talal Fayad brengen een programma met eigen arrangementen en composities, waarin ze elkaar vinden, uitdagen en verleiden. Marès is een latin- en jazzklarinettist uit Barcelona en de klassiek geschoolde Fayad uit Syrië bespeelt de ud, een eeuwenoud instrument uit het Midden-Oosten. In een theatrale setting combineert het Oorkaan Ensemble Spannende bewerkingen van het klassieke wereldrepertoire met nieuwe composities van over de hele wereld. Violiste Emma Roijackers, prijswinnaar van het fameuze Oscar Back Vioolconcours, speelt, samen met haar eigen HearAndNow Collective, muziek van componisten die zich hebben laten inspireren door volksmuziek, door andere culturen en door de natuur, zoals Dvorak, Bartok en Ligeti. Fagottist Thomas Dulfer en saxofoniste Deborah Witteveen spelen muziek van de renaissance tot de twintigste eeuw, er staat zelfs een stukje Metallica op het programma. Op veler verzoek organiseert Klaterklanken dit jaar ook concertwandelingen voor mensen die niet goed ter been zijn en/of een visuele beperking hebben.

Lucie Horsch

Multitalent Lucie Horsch brengt als mezzosopraan samen met het Felix Quartet onder meer het lyrische Il Tramonto van Ottorino Respighi, waarin de natuur en de liefde bezongen wordt op tekst van de romantische Britse dichter Shelley. Lucie is bij velen bekend als de gelauwerde ambassadrice van de blokfluit maar zij is ook pianist en zangeres. In 2022 maakte ze haar zangdebuut in het Muziekgebouw in Amsterdam en sindsdien is ook haar ster als zangeres rijzende. In 2020 ontving Lucie Horsch de Nederlandse Muziekprijs.

Familievoorstellingen

Waarom maakt elk kind tenten, hutten en huisjes? Heeft thuisgevoel te maken met een dak boven je hoofd? En kun je je ook thuis voelen bij iemand anders? In de poëtische en grappige peutervoorstelling Thuis best vinden Achref en Kristján het antwoord: je kunt je overal thuis voelen. Familieconcert Sticks van slagwerkgroep Percossa is een aanstekelijke, komische en slapstickachtige voorstelling die gaat over de ontwikkeling van de mens: van aap tot oorlogsvoerder.

Randprogramma

Het randprogramma, dat bestaat uit pop-up concertjes, een talentenpodium, een silent disco, workshops en het slotconcert met alle musici samen, is op vertoon van een festivalbandje van een van de betaalde onderdelen gratis toegankelijk. In het oog springend zijn de concerten van Orchestre Partout, dat bestaat uit beroepsmusici uit verschillende landen, die nu als statushouder in Nederland wonen en werken. Zij musiceren samen met Nederlandse conservatoriumstudenten en professionals. Het in 2010 opgerichte orkest is in de loop der jaren uitgegroeid tot een kweekvijver voor muzikaal talent uit alle delen van de wereld. Orchestre Partout combineert muziek van alle soorten en maten tot een divers wereldrepertoire: Koerdische dansen, poëtische Perzische ballades en omfloerste Syrische liefdesliedjes.

Kijk voor de volledige programmering op de website.

Festival Klaterklanken

Zondag 7 juli 2024

Fort bij Rijnauwen, Vossegatsedijk 5, Bunnik

Tickets & Info: www.klaterklanken.nl