UTRECHT - Zaterdag 29 oktober speelt Jazz Sabbath in Utrecht. Dit is een Brits jazztrio, naar eigen zeggen uit de jaren '60, dat nummers van heavy metal legendes Black Sabbath in jazz-arrangementen speelt.

Onder leiding van pianist Adam Wakeman, die zelf ruim 20 jaar de live toetsenist bij Black Sabbath was, verkent Jazz Sabbath de grenzen tussen jazz en de nummers die heavy metal hebben gevormd. Reeds aanwezige jazzriffs worden gevolgd en nieuwe worden ontdekt; waarbij de nummers in uitgesponnen, heftige instrumentale sessies veranderen.

In de voorbije jaren zijn er weliswaar tal van jazzversies van pop- en rocknummers gemaakt, maar zelden wordt een project zo omarmd door critici als Jazz Sabbath. De nummers die ze spelen zijn dan ook niet gewoon covers, maar geheel nieuwe jazz arrangementen, waarbij het niet meteen duidelijk is welk nummer er gespeeld wordt. De 2 albums die reeds verschenen zijn, worden geprezen door zowel de rock- als de jazzmedia en behaalden zelfs een top 10 notitie in de Billboard Jazz Chart.

Op de album wordt Wakeman bijgestaan door Ash Soan (Adele) op drums en Jerry Meehan (Robbie Williams, Passenger) op bas, plus een reeks aan gastmuzikanten, zoals Fraser T. Smith (Sam Smith), Simon McBride (Deep Purple) en Gus G. (Firewind). Ze schuilen echter allemaal, inclusief Wakeman zelf, achter hun jaren '60 pseudoniemen.

Tijdens het optreden in Utrecht wordt Wakeman bijgestaan door bassist Jack Tustin en drummer Dylan Howe.

Jazz Sabbath (UK)
29 oktober 2022: Tivolivredenburg, Utrecht
https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/jazz-sabbath-29-10-2022/