AMSTERDAM/UTRECHT - Het Zemlinsky Chamber Orchestra, een dynamisch collectief van jonge professionele musici uit de hele wereld, gaat op zoek naar de ware essentie van Mahler. In het programma 'Mahler Ontmaskerd' legt het ZCO in kleine bezetting en met een eigen arrangement de diepste lagen van Gustav Mahler's monumentale 5e Symfonie bloot, naast werken van eigen bodem, in twee concerten op 19 november in Amsterdam, en op 21 november in Utrecht.


Het ware hart en de ziel van Mahler

Al decennialang zorgt het programmeren van werken van Gustav Mahler voor uitverkochte zalen - iedere dirigent zet graag zijn of haar stempel erop. Maar wat maakt Mahler zo populair in ons kleine kikkerlandje? In het programma 'Mahler Ontmaskerd' gaat het Zemlinsky Chamber Orchestra op onderzoek uit door te doen waar zij goed in is: in kleine bezetting de lagen van Mahlers 5e symfonie blootleggen om het ware hart en de ziel van zijn symfonische meesterwerk te onthullen. Dirigent Fergus McAlpine zorgde voor een op maat gemaakt arrangement voor het collectief.

Werken van eigen bodem

Dit magistrale werk wordt gespiegeld tegen composities van eigen bodem: Mask van Michel van der Aa en het 1e Pianoconcert van Robin de Raaff met Rutger Jansen als solist, misschien wel de twee uitersten van het Nederlandse muzikale spectrum. Zowel Michel van der Aa als Robin de Raaff verlenen hun medewerking aan dit project, waardoor de uitvoering van hun werken zo authentiek mogelijk is. Het verweven van al deze muzikale elementen in één programma – van elektronische muziek tot het zalige Adagietto – belooft een bijzondere luisterervaring te worden.

Het Zemlinsky Chamber Orchestra

Het Zemlinsky Chamber Orchestra is een dynamisch collectief bestaande uit jonge professionele musici van over de hele wereld, gevestigd in Amsterdam. Het kernensemble bestaat uit een strijkkwintet en een blaaskwintet, dat kan worden uitgebreid met andere instrumenten om zo divers mogelijke klankkleuren te bereiken. Onder leiding van dirigent Fergus McAlpine voert het ZCO grootse werken uit in een intieme setting en combineert kamermuziek met symfonische werken. Met Alexander von Zemlinsky als naamgever breekt het collectief een lans voor onbekende doch hoogwaardige muziek.

Krijgt het Zemlinsky Chamber Orchestra het voor elkaar om de muziek van Michel van der Aa en Robin de Raaff in de populaire context van Mahler te krijgen en erachter te komen wat er achter deze populariteit schuilgaat? Het wordt tijd om Mahler te ontmaskeren!

Concert data

Zondag 19 november 2023, 20:15 uur in De Waalse Kerk, Amsterdam

Dinsdag 21 november 2023, 20:00 uur in de Geertekerk, Utrecht

Voor kaartverkoop en meer informatie, bezoek www.zemlinskyorchestra.com.