UTRECHT - Zaterdag 18 juni viert de NSKA (Nederlandse Strijkkwart Academie) zijn 20-jarig bestaan met het NSKA Strijkkwartet Festival.
In TivoliVredenburg treden de hele dag zo'n 25 (strijk-)kwartetten op: van het jongste talent van de Utrechtse muziekscholen en jeugdorkesten, via vooropleiding en conservatorium tot de wereldtop.


Het publiek kan overdag zelf een keuze maken uit het programma van concerten door zowel de jongste als de meest gerenommeerde strijkkwartetten. Daarnaast zijn er films, presentaties, paneldiscussies en twee 'specials' met alumni van de NSKA geprogrammeerd. Zo brengt het Ragazze Quartet in Grom en de Flirt de luisteraar terug naar de Roaring Twenties én blikt het kwartet vooruit naar de toekomst. Naast het derde strijkkwartet van Bartók en het tweede van Erich Korngold, klinkt er ook een nieuw werk dat Garth Knox (altviolist van het Arditti Quartet) speciaal voor Ragazze componeerde. In de 'special' Water Works duiken de vier dames van het Syrène Saxofoonkwartet het diepe in en komen boven met een ode aan een hun geliefde componist Georg Friedrich Händel. Zij brengen een geheel nieuwe benadering van zijn befaamde werk Water Music ten tonele en worden daarbij vergezeld door vier dansers.

Behalve de eerdergenoemde kwartetten treden tijdens het festival ook op: Quatuor Agate, Maat Quartet, Sonoro Quartet en Belinfante Quartet. Het avondconcert Jewels - met Quatuor Danel, het succesvolle alumnikwartet Dudok en de veelbelovende kwartetten ADAM en Animato - kan als los concert worden bezocht. Aanvang: 20:00 uur.

De online kaartverkoop loopt via: www.tivolivredenburg.nl

De entreeprijzen variëren van € 12,00 (middagprogramma <25 jaar), € 15,00 (middagprogramma volw.), € 41,00 (avondconcert) tot € 45,00 passe-partout voor de hele dag. Zie ook: www.nska.nl