UTRECHT - Op 5 mei vierde Utrecht traditiegetrouw de vrijheid met het Bevrijdingsfestival in Park Transwijk en op verschillende plekken in Utrecht. Tijdens de 29e editie van het festival zat de sfeer er vanaf het begin goed in, met ruim 41.500 bezoekers, zonnig lenteweer en een hele dag vol grote namen en Utrechtse dj’s.


Utrecht had zin in een festival!
Vanaf 09:00 stonden de eerste Bankzitters fans voor de deur, waar het al een feestje op zich was. Na het openen van de hekken sprintten de fans naar het hoofdpodium, waar zangeres FAY het Sena Performers Podium aftrapte. Met aanstekelijk veel plezier zette FAY direct de toon voor de festivaldag. Bij de Utrechtse Bankzitters stroomde het veld volledig vol en hoorde je het publiek alle lyrics mee zingen en rappen. Tijdens de optredens van CHO, The Cool Quest, Claude, DeWolff, YĪN YĪN, Rolf Sanchez en afsluiter ZER00S HEROES blijft het terrein van het hoofdpodium vol en dansen en zingen de bezoekers enthousiast mee.

Podium voor de Vrijheid
Bevrijdingsfestival Utrecht was op 5 mei letterlijk en figuurlijk een podium voor de vrijheid. In Park Transwijk, maar ook op andere plekken stonden we samen stil bij onze vrijheid. Met Vrijheidswandelingen door de stad, Vrijheidsmaaltijden door de hele provincie, verhalen en exposities over Vrijheid in de Bibliotheek en een Talkshow in samenwerking met Stichting Vrijheidscollege in TivoliVredenburg. Een speciaal moment: Nick Toet, de kok van de Vrijheidssoep, sloot aan bij de Vrijheidsmaaltijd in Bibliotheek Neude.

"Op verschillende plekken in Utrecht heerste een sfeer van dialoog waarbij bezoekers écht stilstaan bij onze vrijheid, te midden van alle conflicten wereldwijd. Hier in Kanaleneiland komen mensen van alle leeftijden en achtergronden samen, verenigd in het vieren van onze vrijheid." - Directeur Manja Kerstholt

5 mei moment
De Ambassadeur van de Vrijheid, Claude, beaamde dit nogmaals tijdens het 5 mei moment. Om 16:55 stonden alle veertien Bevrijdingsfestivals - met in totaal meer dan 1 miljoen bezoekers - stil bij het idee dat we in een land wonen waar we in vrijheid een feest kunnen vieren en dat dit niet vanzelfsprekend is. De Kinderambassadeurs van de Vrijheid - groep 8 van Basisschool De Schakel uit Overvecht - hadden de eer om vanaf het Sena Performers Podium de grote Vrijheid Opblaasballen het publiek in te gooien, want, Vrijheid Geef Je Door!

Voor Utrecht, door Utrecht
Naast het Sena Performers Podium konden de bezoekers losgaan bij Utrechts programma zoals BOKS Cultuurhuis, waar verschillende dj’s en rappers de kans kregen om hun talent te showcasen, de dj’s van Stichting Pann en Stranded FM. Het Utrechtse dj-duo DISKO DISKO had de eer om het Vrijheidspodium af te sluiten, waarbij ze het veld omtoverden tot één grote disco-dansvloer!

80 jaar Vrijheid
In 2025 is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Bevrijdingsfestival Utrecht is van plan om 80 jaar vrijheid te vieren met een speciale jubileumeditie. Om deze jubileumeditie groots te kunnen vieren heeft Bevrijdingsfestival Utrecht een GoFundMe opgezet.