UTRECHT - In 2022 is het 5 jaar geleden dat De Salon van Weleer, cultuurplaats Utrecht, haar intrek nam in het voormalig meubelatelier van Kringloopcentrum de ARM. In die vijf jaar heeft deze historische plek aan de Oudegracht 290 (werfkelder) een ware transformatie ondergaan. Van een donkere werkplaats vol stof en zaagmachines naar een plek waarbij je je al bij binnenkomst in een andere tijd waant en je het idee krijgt een tijdmachine ingestapt te zijn.


Toen de huur van de vorige locatie werd opgezegd, liet het kleine en trotse samenwerkingsverband van eenmanszaken in de cultuursector zich niet uit het veld slaan. Als samenwerkingspartner met Kringloopcentrum de ARM betrokken zij het meubelatelier, dat 20 jaar als zodanig dienst had gedaan. Met goede moed en veel creativiteit werden ook de meest stoffige en donkere hoeken van de diepe werfkelder omgetoverd. Zo is er een 19e-eeuwse seancekamer ingericht en een Narnia-achtige gameruimte, die zowel gelegenheid biedt aan een middeleeuws Gildespel, als een 19e-eeuwse ondergrondse keuken waar diamanten verstopt liggen in een kluis, dienst doet als 19e-eeuwse rechtbank of zelfs als navigatieplek om elkaar door de donkerste plekjes van de kelder te loodsen.

De grotere ruimtes werden ingericht als een knusse theesalon in een sfeer van Weleer met huiselijke koffie- en theekopjes, dito meubels, een groot filmdoek en een podium. In deze ruimtes worden publiek en bezoekers getrakteerd op voorstellingen, films, leesrepetities, een open podium, en gratis groepsspelen zoals detectives of social games. Maar met hetzelfde gemak transformeren deze vertrekken weer naar een jaren ’50-gelegenheid waar tijdens een bruiloft een moord opgelost moet worden, of spelers aan de slag moeten om waargebeurde misdaden uit 1910 op te lossen.

De inrichting en de vele, vele activiteiten die er in de Salon van Weleer de afgelopen 5 jaar ontwikkeld zijn getuigen ervan dat er aan fantasie en creativiteit geen gebrek is. De medewerkers van de Salon van Weleer staan dan ook te popelen om iedereen weer in levende lijve te mogen ontvangen in de prachtige en sprookjesachtige Salon van Weleer. Uiteraard wordt dat ook weer gevierd, met een nieuw theaterstuk: het interactieve kijkspel ‘Alles’ en een nieuwe (het 13e!) Real Live-Game, ‘Bureau Ameland’, dat op dit moment volop in de maak is en ter ere van de 60e verjaardag van de conceptontwikkelaar van de Salon van Weleer, Gert van Veen, zal verschijnen.

Kortom: de Salon van Weleer is er klaar voor om jullie ook de komende vijf jaar te ontvangen, te verrassen en te verblijden op de Oudegracht 290 werfkelder in Utrecht

Volg hier de ontwikkelingen: www.salonvanweleer.nl