UTRECHT - De thema's vertrouwen en afhaken zijn actueler dan ooit. Theatergezelschap Stormkamer duikt met de voorstelling 'De Staat van Babylon' in het vraagstuk van afgehaakt Nederland. Hoe complex is onze samenleving en welk effect heeft dit op ons vertrouwen? Wanneer is de grens bereikt en haken we af? Met lokale politici, ambtenaren en (afgehaakte) burgers brengt Stormkamer het gesprek op gang over de ingewikkelde relatie tussen overheid en burger. De beeldende en muzikale vertelling is op 2 mei 2024 te zien in Theater Kikker Utrecht.

De staat van Babylon is een beeldende en muzikale vertelling rond de vraag waarom mensen afhaken en wat we hier samen aan kunnen doen. De voorstelling werd eerder door Stormkamer gespeeld in 2023 en wordt hernomen in aanloop naar de Europese Verkiezingen op 6 juni.

In 'De Staat van Babylon' ontmoeten we een burger. Hij heeft een kippenhok gebouwd en verneemt dat hij daar een vergunning voor moet aanvragen. Hij raakt verstrikt in het complexe systeem van de besluitvorming en maakt daarmee een lange omweg langs verschillende werelden. Waar zal het proces hem brengen?

Uniek voorprogramma

Stormkamer nodigt haar publiek uit voor een kort voorprogramma waarin lokale politici, ambtenaren en burgers in gesprek gaan over de relatie tussen overheid en burger. Wat kan een burger van de overheid verwachten en andersom? Hoe zit het met het vertrouwen en, als je het over afhaken hebt, wie haakt af van wie? Samen met Josse de Voogd (met René Couperus schreef hij de Atlas van Afgehaakt Nederland) maakt Stormkamer een op maat gemaakt programma in iedere stad.

Absurditeit en fantasie

Artistiek leider en regisseur Stormkamer Hanna van Mourik Broekman: "In 'De Staat van Babylon' combineren we zoals in al onze voorstellingen realisme met abstracte vormen en poëzie. We grijpen terug op het Kafkaëske principe, waarbij we de wereld bezien door de lens van een individu voor wie alledaagse realiteiten transformeren in het rijk van het absurde. Deze benadering onthult situaties waarin een persoon vaak verstrikt raakt of zich ontheemd voelt, een thematiek die Kafka met zijn werk meesterlijk naar voren bracht."


Speeldata 'De Staat van Babylon' 2024


2 mei 2024: Theater Kikker Utrecht
14 mei 2024: Posttheater Arnhem
21 mei 2024: PLT - Theater Heerlen
24 mei 2024: Podium Bloos Breda
28 mei 2024: Theater aan de Parade 's Hertogenbosch
7 juni 2024: Zaantheater Zaandam


Meer informatie, trailer & tickets:

https://stormkamer.nl/de-staat-van-babylon/