UTRECHT - Op zaterdag 24 september gaan honderden mensen op de Neude in Utrecht de fysieke en mentale uitdaging aan door (maximaal) zes uur lang op een paal te staan. Zij vragen hiermee aandacht voor iedereen die te maken heeft met psychische problemen. Van 's ochtends 10:00 tot 's avonds 23:00 uur* kan iedereen die psychische gezondheid belangrijk vindt én geld wil ophalen voor het werk van de organisatie MIND meedoen aan de zesde editie van het event Last Man Standing. Iedereen kan zich voor dit 'mentale gezondheidsfestival' aanmelden via www.lastmanstanding.nl.

MIND kiest voor deze centrale plek in Nederland en deze lange duur van het event om écht impact te maken en duidelijk te maken dat psychische gezondheid een onderwerp is dat ons allemaal aangaat. Vooral jongeren hebben de afgelopen jaren gemerkt hoe kwetsbaar mentale balans kan zijn, en veel anderen hebben ook last gehad van psychische klachten.

Krachtig statement én entertainment

MIND wil iedereen die een krachtig statement wil maken voor een betere psychische gezondheid in Nederland de gelegenheid bieden in een zelfgekozen tijdsblok (van 10 tot 16 uur of van 16:15 tot 22:15 uur) de uitdaging aan te gaan om zes uur lang letterlijk en figuurlijk op een paal stil te staan bij iedereen die zélf of in hun omgeving te maken heeft met psychische problemen. Aangezien dit heel veel mensen in Nederland betreft, verwacht MIND dit jaar nóg meer deelnemers dan voorgaande jaren, zeker ook vanwege het 'festivalgehalte' dat nu meer naar voren komt en meer mensen zal aanspreken. Het is een grote fysieke en mentale uitdaging om zes uur lang op een paal te staan, en MIND heeft veel bewondering voor de deelnemers die dit tot nu toe - vaak meerdere jaren achter elkaar - gedaan hebben.

Saamhorigheid groot


De afgelopen edities van Last Man Standing was de saamhorigheid onder de deelnemers heel groot. Veel deelnemers hadden zelf last van psychische klachten, of ze stonden er voor een naaste die hiermee te maken heeft. Veel mensen hadden hun eigen supporters meegenomen en vormden hechte groepen tijdens het event. Maar ook voor mensen die dergelijke klachten niet kennen en wél van een grote fysieke en mentale uitdaging houden is Last Man Standing bedoeld. Het is ook een festival met entertainment, dat veel energie geeft aan de deelnemers. Er zijn artiesten, DJ's, een live radio-uitzending, interviews, BN-ers, spelletjes en nog veel meer. Deelnemers worden uitgenodigd om hun familie en vrienden mee te nemen, of die nu ook op een paal gaan staan of hen komen aanmoedigen. Meer details over het programma zijn binnenkort te vinden op www.lastmanstanding.nl.

Wat doet MIND met de ingezamelde donaties?

Het ingezamelde donatiegeld wordt onder meer ingezet voor projecten gericht op de psychische gezondheid van jongeren. Op deze manier voorkom je dat steeds meer mensen met ernstige psychische problemen te maken krijgen en daarmee ook bijvoorbeeld met de te lange wachtlijsten in de ggz. MIND heeft bijvoorbeeld de MIND Young Academy, de MIND Young Studio, #openup, het MIND Young Panel, MIND Us en de gratis anonieme hulp van MIND Korrelatie . MIND doet onderzoek, adviseert de overheid en andere partijen over wat er nodig is in de GGZ en geeft voorlichting. Op de website van MIND staan informatie, ervaringen en tips voor mensen die met psychische klachten worstelen en hun naasten. Het doel van MIND is een psychisch gezonde samenleving, waarin iedereen met mentale klachten kan rekenen op begrip, ondersteuning en goede zorg.