UTRECHT - Nieuw verschenen bij Uitgeverij Doornwater is een even boeiend als schokkend boek. Onder de titel ‘Bijtend goud’, presenteert auteur Peter Maring een van de mogelijke antwoorden op de vraag hoe anderen zich hebben kunnen verrijken middels het leed dat de Joden in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan. Wie heeft het goud in handen gekregen dat, nadat ze in de gaskamers waren vermoord, in de vorm van tanden en kiezen uit de monden van Joden was getrokken?


Een van de hoofdpersonages in ‘Bijtend goud’ is de zesendertigjarige Helmut, kleinzoon van de beroemde Weense snaarinstrumentenmaker Gossman. Hij doet mee aan een autorally die jaarlijks wordt georganiseerd op het landgoed van de schatrijke kunsthandelaar Friedrich Füstenbach. Daar ontmoet hij Helene, een inwonende nicht. Hij vertelt haar dat hij zich samen met zijn vader bezighoudt met het restaureren van antieke meubelen. Daarop stelt zij voor dat hij een antiek kabinet van haar oom restaureert. Eenmaal in hun werkplaats vinden ze, in een geheim vak in de bodem van de kast, een bruine leren map. De inhoud is even schokkend als weerzinwekkend.

De vele Davidsterren op de cover zijn bedoeld als respectvol eerbetoon aan alle Joodse slachtoffers. Hoewel zij geen hoofdrol krijgen toebedeeld in dit boek, is de wijze waarop het gebruik van de sterren wordt verteld in het verhaal, tezamen met de afbeelding van de gouden tanden op de cover, noodzakelijk om de juiste connectie te maken met de titel ‘Bijtend goud’.

De auteur

Peter Maring was kunstschilder en ontwierp huizen en interieurs. Hij had in Utrecht zijn eigen galerie, exposeerde in verschillende galeries in Nederland en stond met zijn werk op de Nationale kunstbeurzen. Na een catastrofale laserbehandeling aan zijn ogen werd hij volledig blind. Peter ging op zoek naar nieuwe uitdagingen om zijn leven zinvol voort te zetten en vond die uitdaging in het schrijven. Aan zijn debuutroman ‘Bijtend goud’ heeft hij drie jaar gewerkt.

‘Bijtend goud’ is inmiddels overal te bestellen, onder meer via www.uitgeverijdoornwater.nl. De prijs bedraagt € 21,95.