HOUTEN - Het vorig jaar, bij Uitgeverij Doornwater, verschenen ‘Bijtend goud’ van auteur Peter Maring, dingt mee naar de Valentijnsprijs 2024.


Ondanks het feit dat ‘Bijtend goud’ wellicht in eerste instantie niet de suggestie zal wekken van een liefdevol en romantisch boek, zit dat element zeker, en voor een belangrijk deel, in Marings debuutroman.

De ontluikende liefde tussen de zesendertigjarige Helmut, kleinzoon van de beroemde Weense snaarinstrumentenmaker Gossman en de elegante Helene, zorgt zeker voor de nodige romantiek. Helmut en Helene ontmoeten elkaar tijdens een autorally die jaarlijks wordt georganiseerd op het landgoed van de schatrijke kunsthandelaar Friedrich Füstenbach.

Wanneer Helmut Helene vertelt dat hij zich samen met zijn vader bezighoudt met het restaureren van antieke meubelen, stelt zij voor dat hij een antiek kabinet van haar oom restaureert. Wanneer Helmut in zijn werkplaats, in een geheim vak in de bodem van het kabinet, een bruine leren map ontdekt, waarvan de inhoud even schokkend als weerzinwekkend is, ontvouwt zich een andere verhaallijn. De verhaallijn waarin Maring een van de mogelijke antwoorden presenteert op de vraag hoe anderen zich hebben kunnen verrijken middels het leed dat de Joden in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan.

‘Bijtend goud’ is derhalve niet alleen een romantisch verhaal en niet alleen maar een intrigerende roman over dit gruwelijke stukje geschiedenis, maar een fascinerende combinatie van beiden.

De auteur mocht zich overigens, kort na het verschijnen van zijn roman, verheugen in behoorlijk wat (pers)aandacht, zo werd hij onder meer geïnterviewd door Max Magazine en ontving hij uiterst lovende kritieken en recensies. Dat hij nu meedingt naar de Valentijnsprijs vindt Maring ‘een hele eer’.

Binnenkort zal blijken of Peter Maring weet door te dringen tot de shortlist, waarna de jury zich gaat beraden over de uiteindelijke winnaar. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 11 mei 2024.

De auteur

Peter Maring was kunstschilder en ontwierp huizen en interieurs. Hij had in Utrecht zijn eigen galerie, exposeerde in verschillende galeries in Nederland en stond met zijn werk op de Nationale kunstbeurzen. Na een catastrofale laserbehandeling aan zijn ogen werd hij volledig blind. Peter ging op zoek naar nieuwe uitdagingen om zijn leven zinvol voort te zetten en vond die uitdaging in het schrijven. Aan zijn debuutroman ‘Bijtend goud’ heeft hij drie jaar gewerkt.

‘Bijtend goud’ is inmiddels overal te bestellen, onder meer via www.uitgeverijdoornwater.nl. De prijs bedraagt € 21,95.

***