UTRECHT - Wietplantages en hennepkwekerijen lijken wel als paddenstoelen uit de grond te schieten. En dat is ook niet voor niets, want door capaciteitsproblemen bij de politie wordt er veel minder snel opgetreden tegen mogelijke hennepkwekerijen. Zeker de kleinere kwekerijen krijgen minder prioriteit, omdat het merendeel kiest voor het oprollen van grote kwekerijen en handelsnetwerken. In Nederland is al geruime tijd sprake van een tekort op de arbeidsmarkt. Niet alleen de bouw, de zorg en het onderwijs merkt dat, ook sectoren in de hulpverleningssector kampen met de gevolgen. Diensten kunnen niet gevuld worden en prioriteiten moeten anders worden verdeeld. Niet zo gek dus dat kleine kwekerijen zonder problemen door kunnen blijven gaan met de productie van wiet en hennep.

Het gebruik van een wiet grinder

In wietplantages wordt, logischerwijs, doorgaans veel wiet geteeld. Het gaat dan om zowel grote- als kleine hoeveelheden welke geschikt zijn voor eigen gebruik of voor de handel op straat. Om wiet te kunnen roken heb je een wiet grinder nodig. Dit is een cirkelvormig doosje met daarin verschillende punten. Door de wiet tussen de punten te stoppen en te draaien zal je de wiet in kleine stukjes kunnen grinden. Hierdoor wordt het roken van wiet een stuk eenvoudiger en past het eigenlijk binnen elke joint. Als je op zoek bent naar locaties waar wiet gekweekt wordt is dat natuurlijk lastig. Wietkwekers en handelaren worden vaak gepakt op het bezit van een wiet grinder. Dit is een aanwijzing voor de politie om hier verder onderzoek naar uit te voeren. Door de capaciteitsproblemen worden deze signalen echter steeds minder vaak opgemerkt. Mensen met een wiet grinder op zak worden steeds vaker naar huis gestuurd of überhaupt niet meer opgepakt. Het in het bezit hebben van een wiet grinder is overigens ook niet strafbaar; alleen het gebruiken en verhandelen van wiet op straat is strafbaar gesteld.

De uitvoerbaarheid van het gedoogbeleid
In Nederland geld een zogenaamd gedoogbeleid rondom drugs en het gebruik van drugs. In Nederland mag je wiet namelijk telen en gebruiken voor je eigen gebruik. Veel Nederlanders hebben namelijk baat bij het gebruik van wiet. Denk aan mensen met chronische pijnklachten, stressklachten of mensen die af en toe net wat meer willen ontspannen. Het kweken van wiet voor eigengebruik of het vervoeren van wiet in kleine hoeveelheden is dus toegestaan. Wordt het echter meer wiet en heb je ook nog een wiet grinder in bezit? Dan wordt je al snel aangemerkt als dealer.

Wietplantages en het oprollen van wietplantages is van alle jaren
Toch is de laatste jaren een tendens zichtbaar waarbij minder hennepkwekerijen ontmanteld worden. Dit komt door een lagere aangiftebereidheid en de terugloop van capaciteit bij de politie. Ook de politie kampt namelijk met veel capaciteitsproblemen waardoor de prioriteiten in de opsporing anders zijn verdeeld. Het oprollen van hennepkwekerijen, en zeker kleine kwekerijen, heeft veel minder prioriteit gekregen. Dit betekent natuurlijk niet dat er helemaal niet meer tegen hennepkwekerijen wordt opgetreden. Integendeel zelfs. De prioriteit blijft liggen bij het opsporen van strafbare feiten en het opsporen van verdachten en slachtoffers. Is er een kwekerij ontmanteld? Dan blijven de activiteiten natuurlijk strafbaar en komt de dader voor de rechter.