UTRECHT - Op 17 juni is het Internationale Eet-Je-Groente-Dag. Omdat groente erom bekend staat dat kinderen het niet graag eten, deed HelloFresh onderzoek naar het eetgedrag van kinderen en hoe ouders zorgen dat hun kind gevarieerde voeding binnen krijgt.


Meer dan de helft van de Nederlandse ouders geeft aan dat gezeur om eten de sfeer behoorlijk kan verpesten aan de eettafel. Veel kinderen klagen over het eten en hebben allemaal andere smaken en voorkeuren. Ook hebben ouders in Nederland er moeite mee om de tijd te vinden om boodschappen te doen en te koken. Bijna alle ouders geven aan dat het leven een stuk gemakkelijker wordt als hun kinderen goed eten.

De meeste ouders hebben moeite met het bedenken wát ze precies op tafel zetten (41%), gevolgd door het aanbrengen van variatie in het weekmenu (33%). Ook je kind nieuwe dingen laten eten (31%), het bordje leeg laten eten (30%) en groente laten eten (29%) staan in de top 5 strubbelingen van Nederlandse ouders.

Utrechtse kinderen zijn het meest avontuurlijk aan de eettafel
In het midden en zuiden van het land vindt de helft van de ouders dat ze avontuurlijke kinderen hebben aan de eettafel, tien procent meer dan in de rest van het land. Ook zien we verschillen per stad. In Utrecht wonen de meest avontuurlijke kinderen (54%) en in Maastricht de minst avontuurlijke (39%). Amsterdamse kids doen het ook niet slecht, ruim een vijfde van hun ouders noemt ze zelfs 'erg avontuurlijk', terwijl dit in Arnhem maar 12% is.

Hoe zorgen ouders dat het bordje wél leeg gegeten wordt?
Variatie in het weekmenu staat op de tweede plek van van de lijst waar ouders moeite mee hebben, maar zorgt wel bij 40% voor lege bordjes. Bij bijna de helft van de kinderen is gebaat bij inspraak over wat de pot schaft en een derde zelfs bij het actief helpen met koken. Bij meer dan een derde helpt het als de hele familie hetzelfde eet.

Een kind proberen om te kopen met extra schermtijd of een toetje is minder succesvol: slechts een vijfde van de ouders geeft aan dat dit zin heeft. Ook groente verstoppen of vermommen trappen de meeste kinderen niet in (85%).

17 juni - Eat Your Vegetables day
Het is zonde dat er zo weinig groente wordt gegeten, want als je er genoeg van eet, verlaagt dat het risico op hart- en vaatziekten. Dat is één van de redenen waarom jaarlijks de voordelen van het eten van groente worden gepromoot op 17 juni, op Eat Your Vegetables day.