Fietsen op een elektrische fiets tijdens winterse dagen kan voor velen best spannend zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje en deze kans wil je zo klein als mogelijk maken. Maar hoe kun je je hier nu op voorbereiden? We hebben een paar tips zodat je ook dit winterseizoen iets veiliger de weg op kunt gaan.


De remmen

Tegenwoordig zijn vele fietsen en e-bikes uitgerust met schijfremmen. Een mooi remsysteem dat je e-bike snel tot stilstand kan brengen. Maar knijp je bijvoorbeeld hard in de voorrem terwijl je op een glad wegdek rijd, dan lig je binnen enkele seconden op de grond. Niemand zit te wachten op een valpartij met alle gevolgen van dien. Doseer daarom het remmen goed tijdens winterse dagen. Weet ook van jouw fiets welk remhendel de voorrem bediend, zo voorkom je ongewenste glijpartijen.

De banden

De buitenbanden van je elektrische fiets zijn altijd in contact met het wegdek, dat weten we allemaal. Daarom is het belangrijk dat de banden in goede staat zijn en op de juiste bandenspanning. Dit zorgt ervoor dat je de beste grip mogelijk hebt en de kans op wegglijden een stukje kleiner wordt. Er zijn tegenwoordig ook winterbanden voor fietsen te verkrijgen, deze zijn zeker aan te raden als je vele kilometers maakt in het koude seizoen. Bekende merken zoals Continental en Schwalbe hebben dergelijke fietsbanden in het assortiment. Ook de bandenspanning mag iets lager zijn tijdens de koude dagen, namelijk 0.5 tot 1.0 bar mag deze lager zijn. Laat dus snel wat lucht uit de binnenband van de fiets lopen, dit zorgt direct voor iets meer grip.

Zadelhoogte

Helaas is er altijd een kleine kans op glibberen op de fiets in de winter. Mocht je dus toch een keer wegglijden op het fietspad, dan wil je zo snel als mogelijk met je voeten op de grond komen te staan. Zet daarom in de winter je zadel een paar cm lager zodat je snel kunt reageren als dit nodig is. Hiermee kun je een lelijke valpartij voorkomen.

Een beschermende outfit

Zorg ervoor dat je goede kleding draagt zoals handschoenen en een fietshelm. Hiermee voorkom je vervelende verwondingen, als je onverhoopt toch een valpartij meemaakt. Zeker voor op een e-bike is dit zeker aan te raden, je rijd toch gemiddeld een stukje sneller op een elektrische fiets en de juiste outfit beschermt je dan ook een stuk beter.