UTRECHT - Technologie heeft in de afgelopen jaren de manier veranderd waarop we naar kunst kijken en ermee omgaan. Dit is ook in Utrecht te zien, waar technologie steeds meer wordt ingezet in de kunstsector. In deze blog bespreken we wat digitale kunst is en welke toepassingen er zijn.

Wat is digitale kunst?


Digitale kunstwerken zijn gemaakt met behulp van digitale technologie. Denk bijvoorbeeld aan kunst gemaakt op de computer, of kunst dat getekend of gescand wordt. Ook in Utrecht is digitale kunst erg belangrijk. Europa’s eerste ‘immersive digital art space’ wordt namelijk in Utrecht gemaakt en opent haar deuren in 2024. Deze vorm van kunst is de afgelopen jaren enorm gegroeid en zal dit waarschijnlijk blijven doen. Er blijven immers nieuwe technologieën bij komen.

Virtual Reality

In de kunstwereld is Virtual Reality de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Kunstenaars hebben de mogelijkheden van Virtual Reality omarmd en gebruiken deze technologieën om hun werk op nieuwe manieren te presenteren. Utrecht omarmd, net zoals de kunstenaars, deze technologie. Er zijn namelijk al enkele plekken in de stad waar je Virtual Reality spellen kan spelen of een VR tour kan volgen. Op deze manier kunnen bezoekers helemaal opgaan in de verhalen die verteld worden.

Artificial intelligence

De opkomst van kunstmatige intelligentie heeft een grote impact gehad op verschillende industrieën, waaronder de kunstwereld. Met AI kunnen kunstenaars sneller en efficiënter werken door gebruik te maken van geautomatiseerde processen. Kunstenaars kunnen meer tijd besteden aan creatief werk of kunnen nieuwe ideeën krijgen om werk te creëren.

Online verkoop en online-exposities

Eén van de belangrijkste toepassingen van technologie voor musea is een online-expositie. Op deze manier kunnen musea, in bijvoorbeeld Utrecht, een rondleiding aan huis bieden. Door kunst aan huis te bieden, wordt kunst toegankelijk voor iedereen en kunnen de musea ook meer geld verdienen. Dit bevordert de cultuur in heel Nederland. Daarnaast is het een stuk makkelijker voor mensen die minder mobiel zijn om toch kunst te bekijken. Zo kunnen ze in het comfort van hun eigen huis toch een expositie bekijken. Daarnaast kan kunst ook makkelijker online worden verkocht. Je hoeft tegenwoordig niet meer naar een veiling te gaan om kunst te kopen. Je kunt ook schilderijen of andere kunst door middel van een online transactie of BTC kopen.

Wil je kunst of andere producten met crypto kopen? Kijk bij Anycoindirect om een digitale wallet aan te maken. Op deze manier krijg je een extra manier om financiën te regelen.