UTRECHT - Het coronavirus heeft al ruim een jaar grote invloed op het dagelijkse leven van velen. Lange tijd zijn winkels gesloten geweest, iedereen werkt zo veel mogelijk thuis en studenten volgen grotendeels online onderwijs. De leegstaande bedrijfsruimten, kantoorpanden en schoolgebouwen krijgen ondertussen steeds meer een tijdelijke invulling. Zo opende eerder dit jaar aan de Brandenburchdreef in Overvecht een commercieel coronatestcentrum, bij een gebouw van en in samenwerking met ROC Midden Nederland.

Normaal gesproken is Brandenburchdreef 20 de les locatie van het Creative College, onderdeel van ROC Midden Nederland. In het gebouw zijn onder meer alle faciliteiten aanwezig voor de creatieve opleidingen, zoals studio’s, danszalen en apparatuur. Sinds januari dient een deel van het terrein daarentegen ook als test locatie van Coronasnelcheck, dat tegen voordelige tarieven coronatesten aanbiedt in een Drive-In en Walk-In.

Samenwerking met ROC Midden Nederland
In het aanbieden van commerciële coronatesten was Coronasnelcheck een van de eerste en blijft het de goedkoopste van Nederland. Dat is mede te danken de samenwerking met ROC Midden Nederland. Student-doktersassistenten die anders vanwege de coronamaatregelen geen stage hadden kunnen lopen, ondersteunen nu in het afnemen van sneltesten en PCR-testen waarmee het coronavirus kan worden vastgesteld. Daarmee zijn zij toch in staat hun opleiding zonder oponthoud voort te zetten, leren zij hun vak in de praktijk en leveren zij een bijdrage aan een samenleving die momenteel alle hulp kan gebruiken.

Maatschappelijke bijdrage
Eerder paste ROC Midden Nederland ook al het curriculum aan om haar maatschappelijke bijdrage te leveren. De studenten van de opleidingen Verpleegkunde, Verzorging en Doktersassistent leerden namelijk vervroegd hoe zij prikken moeten zetten, zodat zij tevens bij het vaccineren kunnen worden ingezet. Waar de studenten in andere tijden pas later in het jaar ‘prikles’ kregen, werd dit lesonderdeel nu naar voren gehaald.

Zo werkt de samenwerking in ieders voordeel. De studenten leren de vaardigheden die anno 2021 nodig zijn en de test- en priklocaties draaien op volle capaciteit doordat er genoeg bekwame testers beschikbaar zijn.

Samenleving van het slot
Door de sterk vergrote test- en prikcapaciteit, mede te danken aan initiatieven zoals Coronasnelcheck, lijkt de samenleving steeds meer van het slot te kunnen. Zeker met het oog op de naderende zomer kan dat voor velen niet snel genoeg gaan. Toch blijven de coronamaatregelen hoogstwaarschijnlijk nog wel even gelden. Zo vragen veel landen in Europa, in afwachting van het aangekondigde coronapaspoort, om een reiscertificaat of verklaring op basis van een negatieve uitslag van een PCR-test voordat zij weer buitenlandse reizigers binnen hun grenzen toelaten. De GGD geeft dergelijke coronavrijverklaringen niet, testcentra zoals Coronasnelcheck wel.

Sneltesten, PCR-testen en reiscertificaten voor Utrecht en omgeving
Daarmee maken initiatieven zoals Coronasnelcheck vakanties in het buitenland weer mogelijk. Coronasnelcheck biedt onder meer de mogelijkheid om een antigeen sneltest, ondiepe neustest of een PCR-test te laten uitvoeren. De uitslag van een PCR-test is uiterlijk de volgende avond bekend en bij een sneltest zelfs al binnen 15 tot 30 minuten. Bij een negatieve testuitslag ontvangen de geteste personen desgewenst en eventueel met spoed een reiscertificaat, een verklaring waarmee zij kunnen aantonen coronavrij te zijn.