UTRECHT - In 2023 werden er in de provincie Utrecht 7.585 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 8,5% hoger dan het jaar ervoor en zelfs 36,1% hoger dan pre-coronajaar 2019. Vooral in Montfoort en Baarn sloegen fietsendieven het afgelopen jaar veel vaker toe. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.


Verdubbeling in Montfoort en Baarn

Het aantal fietsendiefstallen is binnen de provincie Utrecht het sterkst toegenomen in Montfoort en Baarn. Hier was vorig jaar een verdubbeling van het aantal fietsendiefstallen. Ook in De Ronde Venen (+90%) en Wijk bij Duurstede (+66,7%) werden in 2023 veel meer fietsen gestolen dan een jaar eerder.

Niet overal in de provincie steeg het aantal fietsendiefstallen: in acht gemeenten was juist een daling, waaronder in de gemeente Utrecht, IJsselstein en Houten. In Lopik nam het aantal geregistreerde incidenten het sterkst af (-33,3%).

Utrecht gemeente met meeste incidenten

Vooral in de gemeente Utrecht sloegen criminelen vorig jaar vaak hun slag (4.040 fietsendiefstallen). De gemeente is zelfs goed voor meer dan de helft van alle gestolen fietsen in de provincie. Na de provinciale hoofdstad waren er veel fietsendiefstallen in Amersfoort (1.180).

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

In deze gemeenten meeste kans op fietsendiefstal

Fietsendieven zijn allang niet alleen meer in de grote gemeenten actief. In de provincie Utrecht werd vorig jaar namelijk in elke gemeente een fiets gestolen. Wel kan de kans op een gestolen tweewieler sterk verschillen per gemeente.

Van alle Utrechtse gemeenten met meer dan 25 fietsendiefstallen in 2023 gaat het naar verhouding het vaakst mis in de gemeente Utrecht. Hier zijn in een jaar tijd 21,5 fietsendiefstallen gemeld per 1.000 huishoudens. Dit aantal ligt een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 12.

De top 5 gemeenten binnen de provincie waar je de meeste kans hebt op een gestolen fiets:

  1. Utrecht (gemeente): 21,5 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

  2. Amersfoort: 16,4 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

  3. De Bilt: 12,6 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

  4. Woerden: 11,7 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

  5. Veenendaal: 8,8 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

“Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina:

https://www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023