UTRECHT - Het is lente! Tijd om naar buiten te gaan en na een lange natte winter van het mooie weer te genieten. Een hond is bij uitstek een stok achter de deur om eropuit te gaan.

Nooit te oud voor een kwispelende vriend

Maar wat als je zelf niet meer aan een hond kunt of wilt beginnen? Dan biedt Stichting OOPOEH uitkomst. OOPOEH matcht senioren (55+) aan een oppashond in de buurt om er gezellig samen op uit te gaan. Zo ervaren senioren wél de lusten maar niet de lasten van het hebben van een hond! En bovendien helpen ze een hondenbaasje uit de buurt met de zorg voor zijn/haar hond. Zoals de Utrechtse Afra (81), die met haar oppasteckel Lou haar hondenwens op latere leeftijd toch nog in vervulling zag gaan. Samen wandelen ze kilometers lang door Utrecht en door Lou’s vrolijke voorkomen hebben ze dan de nodige gezellige praatjes op straat. En ook baasje Nadia is blij met de hulp van Afra!

Utrechtse hondjes zijn er klaar voor!

In Utrecht staan bijna 60 hondjes te trappelen om samen met een lieve oppas van het mooie weer te genieten. De matchmakers van de stichting staan dan ook klaar om senioren die interesse hebben in een oppashond te helpen en te begeleiden bij het vinden van een passende match, die helemaal aansluit bij de wensen. Elke week oppassen of juist af en toe een dagje. Er is voor elk wat wils!

Gezellig en gezond

Wist je dat het verzorgen van een hond sowieso veel gezondheidsvoordelen biedt? Onderzoeken tonen aan dat spelen, wandelen en knuffelen met een hond, zorgt voor een betere vaatgezondheid. Niet alleen de beweging is heilzaam, maar interactie met een huisdier verlaagt ook het cortisolgehalte in de hersenen, het zogeheten stresshormoon. Onderzoekers stellen ook dat honden of andere huisdieren een belangrijke bron van steun kunnen zijn voor mensen met langdurige psychische klachten. Sombere gedachten nemen af en tegelijk neemt het oxytocinegehalte toe, en dat stofje staat bekend als het gelukshormoon dat ook geassocieerd wordt met verliefdheid.

Win-win-win

Stichting OOPOEH zet zich inmiddels al 12 jaar in om deze win-win-winsituatie mogelijk te maken. Ellen Groneman (directeur van Stichting OOPOEH): “In de afgelopen jaren hebben we al bijna vijfduizend senioren en honden laten genieten van elkaars gezelschap. Nu het mooier weer wordt helpen wij mensen graag over de drempel om er vaker op uit te gaan, met een hond aan je zijde loop je niet alleen en heb je bovendien snel leuke contacten in de buurt. Bovendien is het gezond om in beweging te blijven; je voelt je je er zowel fysiek als mentaal beter door.”

Senioren (55) die interesse hebben, kunnen zich kosteloos en vrijblijvend aanmelden via www.oopoeh.nl of gratis bellen naar 0800-8011.